IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сриването и съзиждането на Украйна

Войната предизвиква объркваща смесица от емоции в страната: травма и изтощение, но също така гордост и надежда

09:05 | 17.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В претъпкан ресторант в Киев телефоните започват да вибрират. Това е тревога за ракетен обстрел. Жителите са призовани да се скрият в бомбоубежищата. Но никой не помръдва и мускул - с изключение на сервитьора, който се навърта, за да попита дали някой не желае десерт, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Този скорошен пример улавя странната смесица от нормалност и военновременна реалност в столицата на Украйна. Измина една година, откакто руската армия беше изгонена от предградията на Киев. Въпреки че ракети и дронове все още понякога удрят града, усилията на Русия да парализира инфраструктурата на Киев се провалиха. Лампите светят. Трамваите се движат. Кафенета, достойни за Бруклин или Берлин, гъмжат от клиенти.

Нещата изглеждат като че ли нормални - освен, разбира се, че не са. На стотици километри на изток бушува жестока война. Киевската гара е претъпкана с войници в униформи, които се отправят към фронта. Броят на украинските войници, убити в битка, остава строго пазена тайна - но неофициалните оценки са, че повече от 100 000 войници са загинали или ранени. Много хиляди цивилни също така станаха жертва на руските атаки срещу градове като Мариупол и Бахмут. Със затворено въздушно пространство и до голяма степен блокирани черноморски пристанища, контактите на Украйна с външния свят са силно ограничени.

За много украинци войната сега предизвиква объркваща смесица от емоции: травма и изтощение от една страна, но също така гордост и надежда.

Физическите, икономическите и социалните щети за Украйна са огромни и се увеличават. Малцина се съмняват, че още много хиляди ще умрат, преди тази война да свърши. Но също така има усещане, че Украйна най-накрая се освобождава от едно трагично минало - и че бъдещето й на мирна и просперираща европейска страна не е далеч.

Мирът, ако и когато настъпи, ще предложи шанс за възстановяване на физическата инфраструктура на страната. Но някои от социалните щети, нанесени от войната, може да са непоправими.

Предвоенното население на Украйна се оценява на 37 милиона от Хлиб Вишлински от Киевския център за икономически стратегии. Около 5-6 милиона украинци, почти всичките жени и деца, сега са бежанци в чужбина. Със забраната за мъжете, годни за военна служба, да напускат страната, семейства бяха разделени. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-вероятно е много бежанци да пуснат корени в чужбина и никога да не се върнат.

Тъй като и Украйна, и Русия са преследвани от демографски проблеми, политиката на Русия за отвличане на украински деца има допълнителна острота. Това престъпление накара Международния наказателен съд да повдигне обвинения срещу президента Владимир Путин. То олицетворява беззаконието и бруталността на Русия - основната причина, поради която толкова много украинци са решени да се освободят от хватката на Москва.

Безопасният пристан, към който Украйна се стреми, е ЕС. Докато руският империализъм е изграден върху насилие и културно потискане, ЕС представлява различен вид империя – такава, за която трябва да кандидатствате, за да се присъедините и която се основава на закон и доброволно обединение на държавите.

За разлика от Русия на Путин, с нейната брутална решимост да привлече Украйна обратно в своята орбита, ЕС дълго се колебаеше дали да приеме страната, предпазлив да поеме свързаните с това икономически и геополитически рискове.

Но войната най-накрая застави Брюксел да действа. Олга Стефанишина, 37-годишният украински вицепремиер, отговарящ за европейската интеграция, казва, че решението на ЕС да даде на Украйна официален статут на кандидат, само месеци след като Русия започна своята пълномащабна инвазия, е трансформиращ момент. „Това даде на войниците на фронта – и на хората в бомбоубежища – вдъхновение и надежда за бъдещето.“

Украйна се надява да започне трудния процес на преговори за присъединяване към ЕС по-късно тази година. Но събитието, върху което са насочени всички погледи, е широко очакваната украинска военна офанзива, целяща да изтласка войските на Путин от 17-те процента от страната, които окупират.

Някои украински представители открито заявяват, че следващите месеци ще бъдат решаващи във войната. Други отхвърлят този вид говорене. Но те се притесняват, че ако контранастъплението спре, международните поддръжници на Украйна ще окажат натиск за преждевременно мирно споразумение, което ще остави руската заплаха неотслабена.

Страхът, че подкрепата на Запада може да е нетрайна, витае като фон на много разговори в Киев. Но каквато и да е настоящата дипломатическа ситуация, по-голямата картина е, че Украйна вече е постигнала международен статут, който едва ли някога ще изгуби.

До избухването на тази война Украйна често беше третирана на запад с огромно снизхождение като корумпирана, „постсъветска“ затънтена държава, чиито претенции за националност бяха скорошни и крехки. Тези дни отминаха завинаги, пометени от възхищението от смелостта на Украйна в борбата за нейната независимост. Ново поколение лидери, водени от президента Володимир Зеленски, се оказаха невероятно ефективни в изграждането на имиджа на страната си.

От министерство, оградено от чували с пясък и охранителни постове, Дмитро Кулеба, външният министър на Украйна, твърди убедително, че страната му вече е постигнала нещо историческо. „Украйна и украинската идентичност бяха държани под повърхността стотици години. Тази война ни помогна да станем видими, така че ние никога повече няма да изчезнем… Жалко е, че това стана с цената на хиляди жертви. Но такъв е светът.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още