IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските резерви в световните централни банки очакват бъдещето си

Западните съюзници замразиха над 300 милиарда долара резерви на Руската централна банка през първата седмица на войната

19:12 | 27.02.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато бруталната инвазия на Владимир Путин навлиза във втората си година, е време да се направи равносметка на това, което може да се направи сега, за да се помогне на Украйна да победи, пише за Financial Times Бил Браудър, съосновател и главен изпълнителен директор на Hermitage Capital, компания за управление на активи, специализирана на руските пазари. Британското правителство и съюзниците от НАТО изминаха дълъг път от първите дни на войната, когато повтаряха до безкрайност: „Без нападателни оръжия за Украйна“. Разбира се, трябва да се направи повече по отношение на количеството, но сега вече са предоставени повечето категории оръжия, поискани от Украйна. Води се оживен дебат дали да се предоставят изтребители.

Но срещу Русия трябва да се борим както с танкове, така и чрез банки. В тази област имаме още много работа, пише Браудър. Западните съюзници замразиха над 300 милиарда долара резерви на Руската централна банка (РЦБ) през първата седмица на войната. Тези пари в момента се намират в Английската централна банка (АЦБ), Федералния резерв на САЩ (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ) и други.

Оттогава руската инвазия е причинила щети на Украйна за поне 1 трилион долара, а вероятно и много повече. Изпратени са пари, за да помогнем на украинците да се борят срещу инвазията, но не достатъчно, за да спечелят. Междувременно нарастват оплакванията (особено сред републиканците в САЩ), че войната струва твърде много, тъй като конфликтът се проточва. Хората се чудят защо трябва да се плаща за война в далечна страна, когато има криза с разходите за издръжка и стачки за по-високи заплати. Тези настроения ще стават все по-силни, така че трябва да се намери решение как да се финансира тази война.

И така се връщаме към над 300-та милиарда в резервите на централните банки. Тези пари не бива просто да се замразяват, посочва Браудър. Тя трябва да бъде иззети за отбраната и възстановяването на Украйна. Това изглежда напълно логично от морална гледна точка. Има и финансов смисъл. Това би било лесен отговор на онези, които се оплакват от цената на тази война. И би било полезно политически за всеки съюзнически лидер, който се бори с дългосрочните последици от конфликта.

Защо тогава не се случва? Някои са загрижени, че изземването на тези пари ще доведе до по-нататъшна дедоларизация на световната икономика, тъй като други страни ще реагират от страх, че подобни действия могат да бъдат предприети и срещу тях. Това би било риск, ако САЩ сами присвоят въпросните резерви. Но ако участва всяка страна с резервна валута, тогава инвеститорите няма да имат алтернатива.

Службата на Обединеното кралство за външните работи, Британската общност и развитието, Държавният департамент на САЩ и други външни министерства в съюзническите страни също се противопоставят. Техният аргумент е, че резервите на Руската централна банка са защитени от правна концепция, известна като суверенен имунитет. Но Путин продължава да предизвиква нашите определения за това какво представлява международно престъпление, като нахлу в мирен съсед и прекроява картата на Европа. Изглежда напълно логично, че трябва да актуализираме законодателството.

Моето предложение е съюзническите държави, които са замразили резерви на Руската централна банка, да преразгледат всички закони за суверенния имунитет, посочва Браудър. Разбира се, суверенният имунитет трябва да се прилага във всеки сценарий, с изключение на случая, в който държава извършва акт на агресия срещу съседна страна. Ходът за наказателно преследване на Русия за акта й на агресия (дефиниран от Римската харта на Международния наказателен съд като „използване на въоръжена сила от държава срещу суверенитета, териториалната цялост или политическата независимост на друга държава, или по какъвто и да е друг начин в разрез с Устава на Обединените нации“) набира скорост. Само чрез преразглеждане на закони, така че суверенният имунитет да не се прилага при тези специфични обстоятелства, тези активи могат да бъдат конфискувани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Нещо руските резерви не могат да ги открият никъде. Замразили, замразили, ама забравили къде са оставили парчетата лед. А Набиулина се усмихва под мустак. Неслучайно Жужо я остави на този пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: andy... я кажи изрожденче колко трудови лагери има в рассия ?! 400 ?! 500 ?! в мирната държава когато демонстрираш , или както ти ceреш с/у България и ЕС ежедневно , заминаваш на дълголетна почивка . В Луганска и Донецка област , дето фалшивите референдуми и там дето изнасят фаянса и пералните , какво първо организира рашибозука ?! училища ?! болници ?! кметство ?! трудово-изправителни лагери баце !! за несъгласните с православната кремльовска пoмuя !! 8 на брой !! в мирната държава е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
andy
преди 1 година
До: sssaaa Абе аз чакам и военен тpибyнaл за всичките пpecтъплeния срещу човечеството на сащисаните през последните 3-4 века. Що народ са изтребили. Още от местното американско население, през световните войни и последвалите им войни за влияние и ресурси. Колко измами и провокации са направили... За това е и импepията на злoтo!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 1 година
До: Импeраторът Стягай мешката. Сащисаните като ти свирнат и на си пръв на влака към месарницата. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Кoпмpaдopитe пак се упражняват в писане. Ама диктовката не им се получава. A от тези 300 милиарда, 90% не знаят къде са. Така, че кoмyнeтaтa няма да могат да откраднат много. Само за pyшвeти ще имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: sssaaa я обясни защо САЩ пусна бомби над Япония и сега САЩ и Япония са приятелчета, а РФ не е пускала бомби над Япония и още няма подписан мирен договор след ВСВ с тях? Какво по-лошо са направили от хамериканците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: sssaaa и като не отстъпи РФ какво ще стане келешников? ще умре от студ и от глад ли? няма да може да си караме колите без руски нефт ли? или ще се ядосват руснаците и след три дни са на границата с Полша и след седмиците в Берлин ? много ме е страх от тези руснаци ей, много са велики, няма що ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... нефелните блатни opkи все още не са видели баш санкции ... има поне още 4-5 неща от които ще им се дръпне (цензура) ... например тотална забрана за ползване на евро и долар , пълно изключване на ВСИЧКИ банки (щото сега някои базовите все още са включени) от системата SWIFT , тотални вторични санкции за търговия с петрол , стомана и природен газ (потърси какво означава това) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 10
sssaaa
преди 1 година
Май само на теб не ти е ясно, че Русия няма да отстъпи, без значение каква ще е цената за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: sssaaa ... в последно време никакъв ентусиазъм в писанията ви, копейчици. Последно време сте много унили... що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още