IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danske повиши насоките си след силно тримесечие

Най-голямата датска банка заяви, че ще изплати и междинен дивидент

12:00 | 21.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият датски кредитор Danske Bank в петък повиши годишните си насоки за печалбата и заяви, че ще възстанови изплащането на дивиденти на акционерите си, след като отчете по-добър от очакванията отчет за второто тримесечие, съобщава Ройтерс.

“През първата половина на годината подобрихме рентабилността си и продължаваме да постигаме напредък към изпълняване на амбициите ни за 2023 г.“, казва главният изпълнителен директор Карстен Егерийс в изявление.

Датската банка сега очаква нетната печалба за 2023 г. да бъде в диапазона от 18,5 млрд. до 20,5 млрд. датски крони (2,77-3,06 млрд. долара), което е над предишната оценка между 16,5 и 18,5 млрд. крони.

“Подобрихме рентабилността, основно чрез по-високи приходи от депозити в резултат на увеличаване на маржа и действията ни за преоценка. В същото време нетните ни приходи от търговия значително се възстановиха“, казва Егерийс.

Нетната печалба на Danske за тримесечие април-юни се е увеличила до 5 млрд. крони от 1,7 млрд. крони година по-рано, което е над очакванията на анализаторите в компилирана от банката анкета за около 4,6 млрд. крони.

По-добрите от прогнозите резултати повтарят тези на конкурентните скандинавски банки Nordea, SEB, DNB и Swedbank, които надвиха очакванията на анализаторите, когато публикуваха резултатите си за второто тримесечие по-рано тази седмица.

Банката, която не изплати дивидент за 2022 г. заради уреждане за 2 млрд. долара на огромен скандал за пране на пари в САЩ и Дания, заяви, че ще изплати междинен дивидент от 7 датски крони на акция на 26 юли.

„Загубите са по-ниски от очакваното, а провизии срещу загуби от заеми в размер на 1,5 млрд. крони за цялата година служат като изграден буфер за още положителни промени в насоките“, коментира анализаторът на Nordnet Пер Хансен в бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още