IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милена Стойчева: Работим по засилване на ролята на ББР като насърчителна банка

Целта е ББР да подкрепи стратегически значими сектори на икономиката на страната, както и малкия и среден бизнес, изтъква министърът на иновациите и растежа

11:20 | 23.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Работи се по трансформирането на Българска банка за развитие (ББР) и по нова стратегия, която да засили нейната роля като насърчителна банка, съобщи пред БНР министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"Да бъде (ББР) елемент от цялостното продуктово предлагане в подкрепа на малкия и среден бизнес. Вече работим за това да оценим капацитета ѝ и в контекста на новата стратегия за трансформация на ББР", изтъква още министърът.

Според Стойчева целта е ББР да подкрепи стратегически значими сектори на икономиката на страната, както и малкия и среден бизнес.

Министърът обясни, че с подписаното между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ББР финансово споразумение в размер на 175 млн. евро ще се подкрепят компании, които са засегнати от прекъсване на веригите на доставки и на високите цени на храните и енергията заради войната в Украйна.

"Това финансиране ще се предоставя директно или с финансови посредници. Подписването на това споразумение между ЕИБ и ББР показва увеличаващо се доверие към България от европейските институции за надграждане на партньорските ни отношения", изтъква още Стойчева.

Тя добави, че над 212 млн. лв. предстои да бъдат инвестирани по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Това са отворените програми по ПВУ, които са ориентирани за развитие на индустриални зони и паркове. Приоритет е Северна България, тъй като съществува голяма фрагментация и дисбаланс в развитието на регионите. Това е вече отворената процедура. Минималният размер на безвъзмездна помощ за проект е от 1 млн. лв., а максималният - за 40 млн. лв.", изтъква още министърът.

Предстои да бъде отворена и последната процедура по ПВУ, по която има 180 млн. лв., които трябва да подпомогнат компаниите за прехода им към кръгова икономика - фирмите могат да получат между 70 000 и 1 млн. лв., обясни още министърът на иновациите и растежа.

Стойчева подчерта, важно за Министерството на иновациите и растежа е да очертае една стратегия и ново позициониране на България като дестинация за иновации.

"За мен е приоритет да ребрандираме страната ни като място, в което се създават високотехнологични иновации, и място, където може да се прави добър бизнес, който да бъде привлекателен за инвеститорите", подчерта още Стойчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 23.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 9 месеца
след риформата дадохте 200 милки на пеевски - необезпечени.той си ви има за прасе касичка. още да му дадете, че има нужда..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още