IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и Аржентина са се споразумели за отключване на около 7,5 млрд. долара за страната

Договорката на ниво персонал трябва да бъде одобрена от борда на Фонда през август

11:46 | 29.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд (МВФ) съобщава, че е постигнал споразумение на ниво персонал с Аржентина за отключване на около 7,5 млрд. долара помощ и завършване на петия и шестия преглед на заемната програма на страната на обща стойност 44 млрд. долара, предава Ройтерс.

Споразумението трябва да бъде одобрено и от Изпълнителния съвет на МВФ, отбелязва информационната агенция. Бордът ще се събере, за да разгледа споразумението, в края на август.

Договорката предвижда облекчаването на някои изискванията на програмата на Фонда, тъй като опустошителната суша създаде „много предизвикателна“ икономическа среда в Аржентина, посочват от институцията. Заради това страната не е успяла да изпълни някои от целите към края на юни.

„Има също пропуски в политиката и забавяния, които допринесоха за силно вътрешно търсене и по-слаб търговски баланс“, добавя МВФ.

За да се поддържа търсенето на аржентинското песо, споразумението призовава властите да гарантират, че лихвените проценти остават „достатъчно положителни в реално изражение“.

Предвижда се и по-постепенно натрупване на резерви с цел от около 1 млрд. долара до края на 2023 г. в сравнение с цел от 8 млрд. долара, поставена през март.

Споразумението призовава Аржентина да намали търсенето на внос с нови валутни данъци за вносни стоки и да засили контрола върху разходите.

Без промяна остава основната цел за фискален дефицит за 2023 г. – 1,9% от БВП, казват от МВФ.

Следващият преглед се очаква да се проведе през ноември, месец по-рано от първоначално планираното. Аржентина трябва да направи още три прегледа на своята програма от МВФ за 2022 г. до септември 2024 г.

Страната ще трябва да избегне неизпълнение на задълженията си към Фонда през следващата седмица. На 31 юли падежират задължения за 2,6 млрд. долара, а на 1 август – още 800 млн. долара.

Аржентински служители работят за „получаване на финансиране от няколко източника“, посочва източник на Ройтерс. В петък вечерта Банката за развитие на Латинска Америка (CAF) одобри кредит от 1 млрд. долара за Аржентина, пише агенцията.

Друг вариант е потенциална суап линия с Пекин – това се случи през юни във връзка с предходно плащане към МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 29.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Тия ще влизат в БРИКС и ще правят нова валута с Южноафриканската република, дето щяла да катурне долара.Ба,хти смехорията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още