IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитарят на ДЦК в БНБ се присъедини към TARGET2-Securities

С две наредби на централната банка и Министерство на финансите от 11 септември се осигурява интеграция на сетълмента на български ценни книжа в Евросистемата T2S

14:51 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Депозитарят на ДЦK в Българската народна банка (ДДЦК) се присъедини към платформата на Евросистемата за сетълмент на ценни книжа ТАРГЕТ2-Ценни книжа (TARGET2-Securities, T2S). Миграцията към T2S е резултат от съвместната работа между централната банка и Евросистемата, започнала през 2021 г. и е в съответствие с изпълнението на ангажиментите по Националния план за въвеждане на еврото в България.

На 28 юли БНБ, като собственик и оператор на ДДЦК, получи официално одобрение от управителния съвет на Европейската централна банка на заявката на ДДЦК за свързване с T2S, съобщи пресцентърът на централната банка.

T2S е една от услугите на TARGET, предоставяни от Евросистемата, с която позволява интеграция на сетълмента на ценни книжа в централнобанкови пари на общоевропейско ниво. Участието на Депозитаря на ДЦK в T2S ще допринесе за по-добра достъпност на българските държавни ценни книжа, деноминирани в евро, за инвеститори от ЕС и е важна стъпка към приемането на еврото в България. Заедно с ДДЦК към T2S се присъедини и другият български депозитар – „Централен депозитар“ АД, посочwa на сайта си централната банка.

Във връзка с присъединяването към T2S управителният съвет на БНБ прие съвместна наредба с Министерството на финансите, с която се изменя и допълва Наредба №5 на МФ и БНБ за условията и реда за придобиване, изплащане и търговия с държавни ценни книжа, както и Наредба №31 на БНБ за сетълмент на държавни ценни книжа. С тези наредби от 11 септември се обезпечават нормативно промените, направени във връзка с присъединяването към T2S, уточни централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още