IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитарят на ДЦК в БНБ мигрира към платформата на Евросистемата T2S през септември

Участието в T2S ще допринесе за по-добра достъпност на българските ДЦК за инвеститорите от ЕС

19:06 | 28.07.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската народна банка, като собственик и оператор на Депозитаря на държавни ценни книжа в БНБ (ДДЦК), е получила официално одобрение от управителния съвет на Европейската централна банка за заявката на ДДЦК за свързване с платформата на Евросистемата за сетълмент на ценни книжа TARGET2-Securities (T2S). Планираната дата за техническа миграция е 11 септември, съгласно изискванията на правната рамка, приложима за платформата, съобщи банковият регулатор.

Полученото официално одобрение от ЕЦБ е резултат от продължителна съвместна работа на екипи от БНБ и ЕЦБ по проекта за присъединяване на ДДЦК към T2S, който е една от мерките, предвидени в Националния план за въвеждане на еврото в България.

Участието в T2S ще допринесе за по-добра достъпност на българските ДЦК за инвеститорите от ЕС, като ще позволи общоевропейски сетълмент в евро на принципа „доставка срещу плащане“ на ценни книжа и парични средства в централнобанкови пари.

Финално одобрение за техническата миграция към T2S ще бъде получено в началото на септември при успешен резултат от тестовете и подготвителните дейности за миграцията.

Investor.bg припомня, че TARGET2-Securities e проект за изграждане на единна европейска платформа за сетълмент на безналични ценни книжа, в т.ч. държавни ценни книжа, емитирани от правителствата на държавите членки на ЕС. Това е една от най-мащабните инициативи, предприемани някога от Евросистемата. Чрез T2S централните депозитари на ценни книжа ще предоставят на клиентите си хармонизирани и стандартизирани сетълмент услуги на принципа „доставка срещу плащане” (delivery versus payment – DvP) в интегрирана техническа среда с трансгранични възможности.

T2S е една от услугите на TARGET, предоставяни от Евросистемата, с цел подпомагане на подобряването на интеграцията на финансовите пазари в Европа чрез хармонизиране на сетълмента на ценни книжа в централнобанкови пари на общоевропейско ниво. През 2021 г. платформата е обработвала средно по 700 хил. трансакции с ценни книжа всеки ден, основно срещу евро, но също и срещу датски крони.

На 22 юни 2015 г. Евросистемата успешно стартира TARGET2-Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още