fallback

Новото увеличение на лихвите от АЦБ по всяка вероятност ще е и последното

Всички без само едни от 65 икономисти, анкетирани през последните дни, предсказва, че АЦБ ще вдигне основната лихва до 5,5% в четвъртък

11:40 | 17.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка (АЦБ) по всяка вероятност ще увеличи отново лихвите тази седмица, което най-вероятно ще е последният залп в един от най-големите цикли на затягане на паричната политика през последните 100 години, съобщава Ройтерс.

Всички без само едни от 65 икономисти, анкетирани от агенцията през последните дни, предсказва, че АЦБ ще вдигне основната лихва до 5,5% в четвъртък от 5,25%, което ще е най-високото ѝ равнище от 2007 г.

Финансовите пазари не са толкова сигурни, колкото икономистите – лихвените фючърси в петък показваха 25% шанс за пауза – но и двете групи са на мнение, че поредицата повишения на разходите по вземания от декември 2021 г. насам е в последния си етап.

Ако пикът на основната лихва е 5,5% - от отправните 0,1% - това ще е четвърто място в списъка с най-големите британски цикли на затягане на паричната политика за последното столетие, нареждайки се след повишения от края на 80-те и началото и средата на 70-те.

Рецесии е имало преди всички предходни резки покачвания и евентуално икономическо забавяне е все по често срещана мисъл сред ръководството на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 17.09.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още