fallback

Казакс: Не залагайте на лихвени понижения от ЕЦБ през първата половина на 2024 г.

Ръстът на заплатите в еврозоната все още не е достигнал пик и не е ясно колко бързо основната инфлация ще отслабне, коментира ръководителят на Латвийската централна банка

16:14 | 17.09.23 г. 6
Автор - снимка
Създател

Залозите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали лихвените проценти през първата половина на следващата година, ще са погрешни. За това предупреди членът на Управителния съвет на регулатора Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

Ръстът на заплатите в еврозоната все още не е достигнал пик и не е ясно колко бързо основната инфлация ще отслабне, коментира ръководителят на Латвийската централна банка. Решението на ЕЦБ от миналата седмица да увеличи разходите по кредитите за десети пореден път поставиха регулатора още по-твърдо на пътя към целта за 2% инфлация, но е прекалено скоро да се изключва възможността от ново повишение.

„Пазарът не трябва да очаква, че ще скочим прекалено рано на лихвени понижения“, каза Казакс в интервю. „Ще започнем да намаляваме лихвите, когато видим, че последователно и значително започнем да сме под нашата цел и това, която мога да кажа ясно, е, че очаквания за намаляване на лихвите през пролетта или началото на лятото, според мен, не са наистина в синхрон с макросценария, който имаме“, допълни той.

Някои трейдъри очакват намаляване на лихвите още през април, а за някои икономисти това може да стане най-рано през юни.

Според прогнози от миналата седмица инфлацията в 20-членната еврозона ще се нуждае от още поне две години, за да стигне 2-та процента, въпреки че ценовият натиск се очаква да намалее значително през идните месеци. Икономиката се очаква да се върне към тримесечния растеж от 0,4% през 2024 г., след като стагнира през по-голяма част от 2023 г.

Казакс, който говори от Сантяго де Компостела, където посети срещата на европейските финансови министри, определи тази прогноза като такава на „меко приземяване“, при която безработицата нараства само малко. „Нашето последно увеличение може да подсили този сценарий“, допълни той.

След увеличението от четвъртък депозитната ставка на ЕЦБ става рекордните 4%. Управителят Кристин Лагард заяви, че „значително мнозинство“ подкрепи решението, което трейдърите не можаха да предвидят до 48 ч. преди решението. Повечето икономисти прогнозираха пауза.

Оттогава мнозина от 26-те членове на ръководството на ЕЦБ споделиха възгледи за това накъде трябва да се насочи политиката след това. Мадис Мюлер от Естония посочи в отделно интервю, че има „голям шанс“ ръководителите да са направили достатъчно. Австриецът Роберт Холцман и словенецът Бостян Васле пък заявиха, че ново повишение не може да се изключи, а гъркът Янис Стурнарас посочи, че той би предпочел още на последното решение да бъде поставена пауза.

„Въпреки че нямам против това къде се намират лихвите в момента, ако е необходимо, ще вземем правилните решения“, каза Казакс. „Да кажем, че сме стигнали върха – не смятам, че можем да го направим“, допълни той.

Лагард заяви нещо сходно след обявяването на последното решение на ЕЦБ и – попитана за шансовете за лихвено понижение – заяви, че „това дори не е дума, която сме произнасяли“.

„Повтарям, не сме решавали, обсъждали или дори произнасяли съкращения“, каза тя в Сантяго де Компостела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 17.09.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още