IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нова наредба ще се подобри организацията и контрола по сигурността на банките

Обектите на финансовите институции ще се проектират, изграждат и оборудват с елементи за физическа защита, като разполагат със „защитно остъкляване“, устойчиво на куршуми

16:26 | 11.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Промяна в наредбата за организацията и контрола по обезпечаването на сигурността на банките и финансовите институции се предлага за обществено обсъждане до 8 ноември. Очакваните резултати от прилагането на наредбата са, че ще се създадат предпоставки за постигане на по-висока степен на сигурност на обектите на банките, които са с важно обществено значение и висока степен на риск.

Сред изискванията на новата наредба са обектите на банките да се проектират, изграждат и оборудват с елементи за физическа защита, като разполагат със „защитно остъкляване“, което да е устойчиво на куршуми. Обектите трябва да са оборудвани с механични брави със секретен патрон и осигурени с автомати за затваряне, да са устойчиви на взлом, да имат сигнално-охранителни и известителни системи, като във вътрешността на трезорното помещение да има седем камери за видеонаблюдение. Техниката трябва да е на висота, за да разпознава лицата на пребиваващите в трезора.

С предложените промени ще се отстрани наличното към настоящия момент некоректно препращане към отменени подзаконови нормативни актове, ще се посочат актуалните български държавни стандарти, на които трябва да отговарят някои от елементите, използвани за обезпечаване физическата защита на обектите на банките. Проектът на правителството е публикуван в Портала за обществени консултации на страницата на Министерския съвет и на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи.

Промените ще се в съответствие със Закона за кредитните институции (ЗКИ) и засягат контрола по прилагане на наредбата от страна на МВР, който се извършва от полицейски органи от Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР и от областните дирекции на МВР.

Предвидена е съвместна наредба, издадена от министъра на вътрешните работи и управителния съвет на БНБ, с която да се определят организацията и контролът по обезпечаването на сигурността на банките.

Предлаганият проект на наредба не води до въздействие върху държавния бюджет. За приемането му не са необходими допълнителни разходи/трансфери и други плащания, пише в мотивите на вносителите, и се уточнява, че това се отнася и до бюджета на Министерството на вътрешните работи.

В анализа за съответствие с правото на Европейския съюз се посочва, че законовите промени не попадат в изключителната или споделена компетентност на Европейския съюз и са предмет на национална уредба в отделните държави членки.

В проекта не се въвеждат разпоредби от европейското законодателство, поради което не следва да се изготвя анализ за съответствие с европейското право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още