IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка повиши основната си лихва с много повече от очакваното до 15%

Този ход създава риск от рецесия, но забавянето на инфлацията остава на преден план

16:09 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската централна банка повиши лихвите си с много повече от очакваното, разтревожена, че инфлационните рискове продължават да нарастват дори след повторното въвеждане на капиталовия контрол, което намали натиска върху рублата, пише Bloomberg

Централните банкери в петък повишиха основната лихва за четвърти пореден път от 13% до 15%. Изявлението на гуверньора Елвира Набиулина се очаква по-късно в петък.

С това решение разходите по заемите достигат най-високото си ниво от април 2022 г. и рискува да насочи икономиката към рецесия. Но стабилизирането на рублата като част от по-добрия контрол на инфлацията се очертава като ключов приоритет за Русия в момент, в който Владимир Путин се подготвя за президентски избори, докато войната срещу Украйна продължава вече 21-ви месец.

Необходимо е допълнително затягане на паричната политика, „за да се ограничи отклонението на инфлацията от целта във възходяща посока и тя да се забави до 4% през 2024 г.“, коментират от централната банка в изявление, без да посочват дали следващият ход е по-вероятно да бъде ново повишение вместо понижение.

Поскъпването на рублата облекчава инфлационните очаквания. Графика: Bloomberg Поскъпването на рублата облекчава инфлационните очаквания. Графика: Bloomberg

„Инфлационният натиск в момента значително се е увеличил до нива над очакванията на Руската централна банка“, пише в него. Рублата поскъпна спрямо долара след обявяването на решението.

Централната банка представи и актуализирани прогнози , които показват, че инфлацията ще бъде по-висока от първоначално очакваното – до края на тази година вероятно ще бъде в диапазона от 7% до 7,5%, а лихвите се очаква да останат по-високи. Прогнозата също така предполага за първи път, че ръстът на цените може да надхвърли целта през следващата година.

Удълженият цикъл

Въпреки най-голямото рали на руската валута през последния месец, централната банка удължава цикъла на затягане на паричната си политика, който започна през юли, когато темпът, с който рублата губеше стойността си се засилваше. Обменният курс по-късно отслабна до нива, невиждани от началото на войната в Украйна.

Решението на правителството от този месец да въведе по-строги ограничения върху движението на капитали, ход, който първоначално не беше приет добре от централната банка, успя да спре една от най-сериозните девалвации на валута на развиващите се пазари през 2023 г.

Но този ход беше предприет твърде късно, за да обърне темпа на инфлацията, която далеч надхвърля официалната цел от 4%. И въпреки ралито си, рублата все още е загубила около една пета от стойността си спрямо долара от началото на 2023 г.

„Високият темп на инфлация и ръст на кредитите не може да не засили опасенията на централната банка и желанието ѝ да охлади пазарните очаквания“, заяви София Донец, икономист в Renaissance Capital.

Съобщението от октомври на правителството, което изисква големите износители да продават чуждестранните си печалби на вътрешния пазар за рубли, налага мерки, които ще бъдат в сила през следващите шест месеца, период, обхващащ кампанията на Путин за неговия пети мандат.

По-строгите правила засилват предлагането на твърда валута в икономика, отслабена от изтичане на капитали и по-ниски приходи от износ. Рублата, която по-рано премина символичния праг от 100 за долар, поскъпна с около 5%, след като регулациите влязоха в сила.

Инфлационните очаквания, които играят решаваща роля при вземането на решения за лихвите, вече спаднаха през октомври за първи път от четири месеца насам

Поевтиняването на рублата с 10% води до ускорение на инфлацията от 0,5 до 0,6 процентни пункта, сочат оценки на Руската централната банка. Нейните анализатори предупредиха, че ръстът на цените през последните седмици „следва високият си темп от 2021 г.“ и може да надхвърли актуалната официална прогноза от 6%-7%, която тъкмо беше повишена.

Въпреки че възстановяването на капиталовия контрол от страна на правителството би трябвало да стабилизира рублата, докато потребителското кредитиране се забавя, Barclays Plc оттегли прогнозата си за пауза тази седмица и прогнозира повишение, тъй като лихвите на сегашното им ниво може да не са били „достатъчни, за да забавят инфлацията до целта от 4% до края на 2024 г."

От последната среща на централната банка през септември „инфлацията продължи да се ускорява на фона на силното вътрешно търсене и високата волатилност на рублата“, коментираха икономисти от Barclays, включително Брахим Разгала и Залина Алборова, в доклад преди решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още