IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва призова руските държавни служители да купуват лади и китайски коли

Сред руските автомобили в списъка фигурират пет модела на "Лада", произведени от най-големия автомобилостроител в "Автоваз",  както и УАЗ, "Аурус", "Москвич" и др.

17:15 | 20.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Руското правителство публикува в петък списък с автомобили, произведени в страната, които държавните служители да купуват, като всички те са руски или китайски марки, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс. Това е поредното доказателство за проникването на Пекин в руската автомобилна промишленост след руската инвазия в Украйна.

Китайски автомобилостроители завзеха пазарен дял на руския пазар след оттеглянето на марки като Renault и Nissan.

Кремъл е наредил на високопоставени лица, ангажирани с подготовката на президентските избори през 2024 година,  да спрат да използват телефоните iPhone на Applе заради опасения, че устройствата са уязвими от западните спецслужби. Това съобщи в. "Комерсант".

В петък министерство на промишлеността и търговията обяви, че списъкът с автомобили е предназначен за използване от държавни и общински служители за официални цели след инструкция на президента Владимир Путин.

"Към днешна дата местните компании вече са произвели широк набор от модели с различни технически характеристики и оборудване (шест марки и над 20 модела), които могат да посрещнат нуждите на служители от различни нива",  съобщи министерството.

Всички автомобилостроители са се ангажирали да задълбочат локализацията на производството посредством специални инвестиционни споразумения с правителството, добави ведомството.

Сред руските автомобили в списъка фигурират пет модела на "Лада", произведени от най-големия автомобилостроител в "Автоваз",  както и УАЗ, "Аурус", "Москвич" и електрическите автомобили Evolute.

"Москвич", съживеният автомобил от съветската ера, е емблематичен пример за все по-голямото влияние на Китай върху руската автомобилна промишленост.

Според източници моделът "Москвич 3",  който се сглобява в Москва, използва комплекти, закупени от китайски партньор.

В списъка са включени и пет модела на китайския автомобилостроител Haval, който произвежда автомобили в завода в региона на Тула, на 200 километра от Москва, от 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
evlogi
преди 6 месеца
Китайците се очертава да доубият и малкото оцеляла руска индустрия извън добивния сектор и окончателно ще превърнат Самая Магучая в своя суровинна колония.И това ще бъде окончателният край на последната от големите империи на 19-ти век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още