IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината от руснаците не могат да покрият разходите си със заплатите, които взимат

Слабостта на руската валута допълнително натежава на работниците

21:51 | 23.10.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Делът на руснаците, които казват, че заплатата не им стига, за да покрият основните си разходи, се е увеличил с 20 процентни пункта за две години до почти 50%, показа проучване на компанията за подбор на персонал Headhunter, тъй като Москва насочва рекордни средства от бюджета си за финансиране на войната в Украйна, пише Bloomberg.

Резултатите от октомврийско проучване, проведено сред почти 5 хил. души, поставят икономическите проблеми на Русия в центъра на вниманието и могат да се окажат проблем за властите в навечерието на президентските избори през март, които вероятно ще бъдат спечелени от президента Владимир Путин, който е на власт от повече от две десетилетия.

Рекордно ниската безработица тази година е доказателство за големия недостиг на работна ръка в Русия, а слабостта на рублата допълнително засилва инфлационния натиск в страната. Лихвите, които вече са на ниво от 13%, се очаква да бъдат повишени допълнително, за да успее централната банка да овладее инфлацията, която се очаква да достигне ниво около 7% в края на годината, доста над целта на Руската централна банка за 4%.

На въпроса дали заплатата им е достатъчна за покриване на основните разходи, без да се вземат предвид доходите от втора работа или инвестиции, само един от всеки пет анкетирани руснаци отговаря положително.

"Да, но трудно", отговарят 36% от анкетираните, а 45% казват, че заплатата им е недостатъчна.

Това е ръст от 25-процентния дял през 2021 г. и 39% през 2022 г., сочат данните о проучването на Headhunter. През 2021 г., преди Русия да започне това, което тя нарича „специална военна операция“ в Украйна, 36% от анкетираните твърдяха, че заплатата им е достатъчна.

Повече от половината от хората с недостатъчно средства да покриват основните си нужди казват, че не им достигат поне 20 хил. рубли (212 долара) на месец.

Средната номинална месечна заплата в Русия, е била 71 419 рубли (756 долара) през юли, сочат данни на руската статистическа служба Росстат.

Реалните заплати в Русия в момента растат бързо, тъй като компаниите в сферата на отбраната бързат да изпълнят държавните поръчки. Други индустрии се борят да не загубят персонал, но не винаги могат да осигурят на служителите си подходящи заплати.

Двуцифрената инфлация през 2022 г. се стовари върху потребителите и въпреки че се очаква икономиката да се възстанови тази година, след спад от 2,1% на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г., дългосрочните перспективи за Русия са мрачни, твърди Международния валутен фонд ( МВФ), а същото сочат и някои от собствените прогнози на Русия.

Русия може да не успее да изпълни целта си за приходи в бюджета през 2024 г. и да бъде принудена да повиши данъците за бизнеса, ако рублата се окаже по-силна от очакваното и оптимистичните икономически прогнози са неосъществими, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: andy Доста жалък опит да избягаш от фактите, а те са, че населението от алкохолици в пPaccията живее все по-cкoтcки! А относно у нас - да, такова ниво на просперитет не е имало отдавна, хората, които имат мозък и работят здраво, живеят почти със стандарта на развитите европейски държави. Ее, разбира се, обикновените лузъри-нищоправци и празноглавци-пyуткинисти, като тебе, само зяпат отстрани и се чудят кой им е виновен, но така е в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
Какво ни интересуват руснаците?! Важното е, че ние тук процъфтяваме! Такова развитие и просперитет не е имало никога в Българската история! Населението расте, икономиката е на 6, хората благоденстват! Армията е мощна, границите ни се пазят и птичка не може да прехвръкне! Аферим машала на мъдрите, честни и българолюбиви политици и на ПАРТНьОрите ни от НАТО и ЕС! Просто са велики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 никой, кво пак се правиш на супппер тъъъп!... затъват в дългове и ги дърпат на фронта, вече над година го практикувате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 10
Tikva007
преди 6 месеца
*Почти половината от руснаците не могат да покрият разходите си със заплатите, които взимат* - Интересно, кой тогава им ги покрива? И има разходи и разходи, нали? На заплатаджиите по цял свят заплатите никога не им стигат. Няма толкова голяма заплата, колкото голямо може да бъде човешкото око.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Е да не би да няма причина? Икономика от арабско-африкански тип, разчитаща да копае нещо, впиянчено и намаляващо население, управление на шуробаджанаци, огромна корупция, съдебна система на подчинение, вече нулеви чужди инвестиции...е как да е?? А какво ги чака, още не схващат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 6 месеца
До: SnaGi .... нали се занимавах със зарзават на сергия ?! сега пък съм безработен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 6 месеца
До: SporqZaKef ... гледам сцепваш се от икономика ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 10
SporqZaKef
преди 6 месеца
До: SnaGiСамо ти още не си разбрал, че зелката е служебен акаунт на инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 19
SnaGi
преди 6 месеца
До: zelka007, Като гледам как висиш по цял ден във форума или си безработен или заработваш допълнително тук с постове. Определено не си от работещите и плащащи данъци хора. С оглед на това, определяш ли се като нефелен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 11
zelka007
преди 6 месеца
До: xapoznai ... самата война е скъпа , но пропуснатите петилетки (поне три) в подготовка за нея и счупените кинти в безсмислици като "кинжал" , "прорив" , "С400" , "калибър" , "армата" и пр. страшилки , са огромни ... рашибозуците никога не са били развити и никога няма да се развият ... те имат вековна традиция/цикъл на съществуване : 1/подготовка за война ... 2/война ... 3/възстановяване от война ... 4/към точка 1 ... нефелници , само форумните копейкопоклонници са по-нефелни от тех ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още