IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината от руснаците не могат да покрият разходите си със заплатите, които взимат

Слабостта на руската валута допълнително натежава на работниците

21:51 | 23.10.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Делът на руснаците, които казват, че заплатата не им стига, за да покрият основните си разходи, се е увеличил с 20 процентни пункта за две години до почти 50%, показа проучване на компанията за подбор на персонал Headhunter, тъй като Москва насочва рекордни средства от бюджета си за финансиране на войната в Украйна, пише Bloomberg.

Резултатите от октомврийско проучване, проведено сред почти 5 хил. души, поставят икономическите проблеми на Русия в центъра на вниманието и могат да се окажат проблем за властите в навечерието на президентските избори през март, които вероятно ще бъдат спечелени от президента Владимир Путин, който е на власт от повече от две десетилетия.

Рекордно ниската безработица тази година е доказателство за големия недостиг на работна ръка в Русия, а слабостта на рублата допълнително засилва инфлационния натиск в страната. Лихвите, които вече са на ниво от 13%, се очаква да бъдат повишени допълнително, за да успее централната банка да овладее инфлацията, която се очаква да достигне ниво около 7% в края на годината, доста над целта на Руската централна банка за 4%.

На въпроса дали заплатата им е достатъчна за покриване на основните разходи, без да се вземат предвид доходите от втора работа или инвестиции, само един от всеки пет анкетирани руснаци отговаря положително.

"Да, но трудно", отговарят 36% от анкетираните, а 45% казват, че заплатата им е недостатъчна.

Това е ръст от 25-процентния дял през 2021 г. и 39% през 2022 г., сочат данните о проучването на Headhunter. През 2021 г., преди Русия да започне това, което тя нарича „специална военна операция“ в Украйна, 36% от анкетираните твърдяха, че заплатата им е достатъчна.

Повече от половината от хората с недостатъчно средства да покриват основните си нужди казват, че не им достигат поне 20 хил. рубли (212 долара) на месец.

Средната номинална месечна заплата в Русия, е била 71 419 рубли (756 долара) през юли, сочат данни на руската статистическа служба Росстат.

Реалните заплати в Русия в момента растат бързо, тъй като компаниите в сферата на отбраната бързат да изпълнят държавните поръчки. Други индустрии се борят да не загубят персонал, но не винаги могат да осигурят на служителите си подходящи заплати.

Двуцифрената инфлация през 2022 г. се стовари върху потребителите и въпреки че се очаква икономиката да се възстанови тази година, след спад от 2,1% на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г., дългосрочните перспективи за Русия са мрачни, твърди Международния валутен фонд ( МВФ), а същото сочат и някои от собствените прогнози на Русия.

Русия може да не успее да изпълни целта си за приходи в бюджета през 2024 г. и да бъде принудена да повиши данъците за бизнеса, ако рублата се окаже по-силна от очакваното и оптимистичните икономически прогнози са неосъществими, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 2
xapoznai
преди 7 месеца
Не знам ако тези трилиони, които ще коства войнатабяха налети в развитие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 16
0pk
преди 7 месеца
Няма ги мислим и тях, винаги могат да да се запишат на СВО и да наберат тоалетни чинии и микровълнови. А ако имат късмета да намерят пералня, могат да продадат чипа на Путин за ракети и да получат солидна премия! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още