IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключва ли мрачният период пред сливанията и придобиванията?

Инвеститори активисти настояват за сливания и придобивания в почти половината от всички кампании, наблюдавани от Barclays тази година

16:30 | 28.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Големите банки от Уолстрийт смятат, че мрачната година за сливанията и придобиванията вероятно е приключила и някои компании сега се стремят към постигане на сделки. Това дава някакви надежди, че приходите от инвестиционното банкиране могат да се повишат след разочароващото трето тримесечие.

Според данни на Dealogic в световен мащаб приходите от инвестиционното банкиране се сриват с 16% през третото тримесечие спрямо третото тримесечие на 2022 г., съобщава Ройтерс. Напоследък обаче банкерите звучат по-положително по отношение на подготвяните трансакции, особено след като Exxon Mobil и Chevron обявиха придобивания за по над 50 млрд. долара.

Тези придобивания, заедно със зараждащото се съживяване на първичните публични предлагания (IPO), трябва да увеличат приходите от инвестиционно банкиране през следващата година.

„Не всички сделки ще бъдат затворени“, предупреждава главният изпълнителен директор на Lazard Питър Орзаг в интервю за Ройтерс. Според него определено „има известна разлика в сравнение с преди шест до девет месеца“, както и че пазарът на сливания и придобивания достига дъното.

„Дискусиите с клиентите станаха по-конструктивни през последните няколко месеца“, посочва Орзаг, който пое поста в независимата инвестиционна банка по-рано този месец. Тя не оправда прогнозите на Уолстрийт за печалбата за третото тримесечие, тъй като нейният консултантски бизнес се разклати заради продължителния спад при сливанията и придобиванията.

Новоназначеният главен изпълнителен директор на Morgan Stanley Тед Пик, който поема поста през януари, също е оптимистичен. Той коментира пред CNBC в четвъртък, че процесите напредват с всеки изминал месец.

Според него сливанията и придобиванията със средна капитализация и сливанията с голяма капитализация в индустриалните групи са „най-интересната част от следващия цикъл“.

Morgan Stanley изостана в сравнение със сравнимите банки през третото тримесечие. Летаргичното сключване на сделки разочарова инвеститорите, след като резултатите на банката бяха обявени на 18 октомври.

Глобалните приходи от инвестиционно банкиране възлизат на 50 млрд. долара през първите три тримесечия на тази година, с 20% под същия период на 2022 г., според Dealogic. Прогнозите за 2024 г. остават консервативни предвид несигурната икономическа среда и неизвестните около лихвените проценти в САЩ, инфлацията и конфликтите в Украйна и Близкия изток.

Приходите от инвестиционното банкиране вероятно ще нараснат с 5% до 10% през следващата година за най-големите банки, според Майк Мейо, анализатор в Wells Fargo. Все пак активността ще остане слаба в сравнение с изключително силната 2021 г.

„Трудно е да се предвиди кога дейността по сделките ще се възстанови устойчиво“, коментира изпълнителният директор на Citigroup Джейн Фрейзър пред анализатори по време на конферентен разговор този месец. Банката консултира Exxon относно придобиването на Pioneer Natural Resources, обявено по-рано през октомври.

„Започнахме да предоставяме повече финансиране с ливъридж за ключови клиенти“ и компаниите стават по-активни в емитирането на дълг, допълва Фрейзър. Тя подчертава обаче, че перспективите пред IPO пазарите са крехки.

Като допълнително доказателство за активизиране на подготвяните сделки инвеститори активисти настояват за сливания и придобивания в почти половината от всички кампании, наблюдавани от Barclays тази година, въпреки бурните ветрове на финансовите пазари.

Миналата седмица Engaged Capital призова производителя на облекло VF, който притежава марката The North Face, да обмисли продажбата на неосновни активи. Starboard Value препоръча на News Corp да отдели своето подразделение за цифрови недвижими имоти, а Jana Partners призова Frontier Communications да си потърси купувач.

По отношение на печалбите на Bank of America очакванията на анализаторите бяха удовлетворени, след като таксите за инвестиционно банкиране нараснаха с 2% през третото тримесечие, подпомогнати от сделки със средни компании. „На практика удвоихме размера на този екип и ще го удвоим отново“, каза главният изпълнителен директор Браян Мойнихан пред анализатори, без да уточнява броя на персонала.

Що се отнася до последните печалби на Goldman Sachs, главният изпълнителен директор Дейвид Соломон очаква „възстановяване както на капиталовите пазари, така и на стратегическата дейност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още