IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на сливания и придобивания достигна 10-годишно дъно

Високите лихви са охладили активността при частния капитал, а по-враждебната антитръстова среда възпира компаниите да преследват конкуренти

15:47 | 28.09.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Сключването на сделки на световно ниво е достигнало 10-годишно дъно, след като високите лихви са охладили активността при частния капитал, а по-враждебната антитръстова среда възпира компаниите да преследват конкуренти, пише Financial Times.

На ниво от 2 трлн. долара стойността от сделки по сливания и придобивания (M&A), обявени през първите девет месеца на годината, е най-ниската от 2013 г. насам и е с 28% по-малко спрямо същия период на 2022 г., показват данни на London Stock Exchange Group.

Спадът при големите сделки на стойност поне 10 млрд. долара е особено остър, достигайки 42% за първите девет месеца на годишна база.

Бавният старт на годината бе продължен от най-лошото трето тримесечие от 2012 г. насам със сделки за 616 млн. долара.

Приходите на банките в САЩ са се свили, след като сливанията и придобиванията се забавиха спрямо тласъка си след пандемията през 2021 г. Таксите за инвестиционно банкиране в световен мащаб са се понижили с 12% на годишна база до 76 млрд. долара, като таксите за третото тримесечие са на най-ниското си тримесечно ниво от началото на 2016 г.

Трио от потенциални хитови сделки, представени от началото на септември, събуди надежди сред банкери и адвокати, че пазарът се съживява, докато несигурността около икономическите перспективи започва да намалява.

„През последните две седмици получих обаждания от големи [стратегически кандидати], разглеждащи многомилиардни сделки в секторите си, и това са телефонни обаждания, които не получавах преди шест до 12 месеца“, казва Бил Къртин, глобален ръководител на M&A отдела в адвокатската кантора Hogan Lovells.

Миналата седмица американската технологична компания Cisco договори най-голямото си придобиване досега – сделка за 28 млрд. долара за закупуването на американския производител на софтуер Splunk. В същото време норвежкият бизнес за обяви Adevinta потвърди, че е получил необвързваща оферта от частните инвестиционни къщи Permira и Blackstone, повишавайки стойността на предприятието до около 14 млрд. долара, включително дълга.

По-рано този месец две от най-големите компании за опаковане в света, американската WestRock и ирландската Smurfit Kappa, сключиха споразумение за създаване на глобална група на стойност почти 20 млрд. долара.

„В крайна сметка управителните съвет смятат, че са се справили с предизвикателствата от последната година и половина и сега са фокусирани върху това как да останат конкурентоспособни и релевантни през следващите пет до 10 години“, казва Ян Вебер, ръководител на M&A отдела за Европа, Близкия изток и Африка в Morgan Stanley.

Консултантите обаче предупреждават, че не очакват активността да се завърне. Това е втората поредна година, в която сливания и придобивания в световен мащаб намаляват с двуцифрен процент, което се случва за първи път след последиците от финансовата криза през 2008-2009 г.

„Трудно е да се види някакъв голям двигател за редица предстоящи M&A сделки. Докато инерцията се натрупва, сделките на стойност от 1 до 5 млрд. долара ще бъдат опората на по-големия пазар“, казва Дуейн Лисаг, съ-ръководител на отдела за сливания и придобивания в JPMorgan за Европа, Близкия изток и Африка. „Хората все още са фокусирани относително навътре“.

Повишаването на лихвените проценти и по-строгата регулаторна среда също правят бързото възстановяване предизвикателство.

По-високите лихви вдигнаха цената на заемите за финансиране на придобивания. Това нанесе особен удар върху купувачите на частни капитали, двигател за сливания и придобивания през последните години.

„Нивата на активност на частния капитал все още са ниски и това се дължи главно на пазарите за дългово финансиране и на разходите за финансиране, които остават високи, със сигурност поне в сравнение с предходни години, когато активността на спонсорите беше много по-висока“, казва Кришна Верарагаван, партньор в Paul Weiss.

Сделките с частен капитал възлизат на 393 млрд. долара досега тази година, което е с 41% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Бъдещите купувачи бяха отблъснати и от по-силовия подход на антитръстовите регулатори към придобиванията. Поглъщането на Activision Blizzard от Microsoft за 75 млрд. долара първоначално беше блокирано от регулатора на конкуренцията в Обединеното кралство, който одобри сделката едва след като условията бяха значително преработени. В САЩ пък Федералната търговска комисия започна съдебно дело, оспорващо серийни придобивания от фирми за частни капиталови инвестиции на антитръстови основания.

„Повечето сделки получават разрешение въпреки негативното отношение на някои регулатори“, казва Франк Акуила, старши партньор в M&A в Sullivan & Cromwell. Той обаче добавя, че получаването на необходимите антитръстови одобрения все още е предизвикателство, както и финансирането.

„По-строгото кредитиране накара много купувачи все повече да се възползват от пазара на частни дългове“, казва той. Това направи сключването на най-големите сделки по-трудно, тъй като е по-сложно да се съберат такива големи дългови пакети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още