IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия създаде Служба за изкуствен интелект

Целта ѝ ще е да помогне за разработката, внедряването и безопасното използване на технологията

15:23 | 29.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия създаде Служба за изкуствен интелект, целяща да помогне за бъдещото разработване, внедряване и използване на нашумялата технология. Идеята е това да се случва по начин, който насърчава обществените и икономическите ползи и иновациите, но и намалява рисковете от използването на изкуствения интелект (AI), гласи в съобщение на ЕК до медиите.

Основната роля на службата ще бъде да прилага Закона за изкуствения интелект на блока, особено що се касае до AI моделите, които са с общо предназначение. ЕК създава звеното с цел то да работи и да насърчава научните изследвания и иновациите в областта. Ходът е изключително важен и от гледна точка на амбициите на Стария континент да се позиционира като място, развиващо модерни технологии.

Службата ще включва звено за регулиране и съответствие, което ще работи в тясно сътруничество с държавите членки. То ще допринася за разследванията на потенциалните нарушения, като ще администрира санкциите.

На ниво Европейски съюз новото звено ще работи заедно с Европейския съвет по изкуствен интелект, който включва представители на страните членки. Предвижда се научна група от независими експерти да гарантира за силната връзка с научната общност.

В рамките на консултативен форум пък ще бъде събран допълнителен експертен опит. В този форум ще има балансиран подбор на заинтересовани страни, в това число представители на промишлеността, малките и средни предприятия, стартъпи, мозъчни тръстове и гражданското общество.

Планът на ЕК е новата служба да насърчава иновативната екосистема в Европейския съюз и да помогне за развитието на надежден изкуствен интелект. Звеното се създава в момент, в който властите по света търсят начини за ограничаване на негативното въздействие и рисковете от новата технология на фона на нейното изключително бурно развитие.

Европейският съюз беше първият, който въведе специален Закон за изкуствения интелект, полагайки основите за една бъдеща глобална регулация на AI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 3 седмици
Няма изкуствен интелект! Има ИМИТАТИВЕН интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 3 седмици
А тъй.Прайм една нова служба, напълваме я с костюмирани посредственици и всичко ще е наред...."Планът на ЕК е новата служба да насърчава иновативната екосистема в Европейския съюз и да помогне за развитието на надежден изкуствен интелект" Леле, леле...ПРеди време Роналд Рейгън беше казал, че най-страшните думи в английския език били I am from the government and i am here to help.(Аз съм от правителствпто и съм тук да помогна.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още