IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Cisco и Splunk може да отприщи нова вълна от придобивания

Технологичните гиганти могат отново да започнат да се оглеждат за нови цели за поглъщане сред софтуерните компании

22:02 | 26.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Сделката на Cisco Systems за 28 млрд. долара за Splunk вероятно ще накара други технологични гиганти да се насочат към подобни придобивания на доставчици на софтуер с предвидими приходи от абонаменти, смятат инвестиционни банкери и анализатори, цитирани от Ройтерс.

Spunk, фирма за киберсигурност и анализ на данни, беше в процес на промяна на бизнес модела си от лицензиране на софтуер към таксуване за абонаменти, когато миналата седмица обяви, че е сключила споразумение да стане собственост на Cisco. Това е третото по големина придобиване на софтуерна компания за всички времена.

Главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс, който разширява предлаганите от своята компания услуги, за да компенсира умиращия бизнес с телекомуникационно оборудване, каза пред анализатори, че годишните приходи от 4 млрд. долара, които Splunk ще донесе от своите абонаменти, са ключов двигател зад сделката.

Това подчертава как партньорите на Splunk, фокусирани върху приходите от абонаменти, като Elastic, Datadog, Crowdstrike Holdings и Dynatrace, са потенциални цели за придобиване от технологични конгломерати като Microsoft, Adobe и Oracle, които се борят за корпоративни клиенти, искащи да намалят разходите си, посочват банкери и анализатори.

Microsoft, Adobe и Oracle не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Подобряващата се перспектива за софтуерни сливания и придобивания е добре дошъл тласък за посредниците при сделки, при които активността в технологичния сектор е спаднала с 61% за първите осем месеца на 2023 г. до 231,5 млрд. долара, показват данни на LSEG.

През последната година сделките в софтуернияя сектор бяха доминирани от компании за дялово инвестиране, които бяха изправени пред слаба конкуренция от технологичните гиганти. New Relic, конкурент на Splunk, през юли реши да продаде бизнеса си на фирмите за частен капитал Francisco Partners и TPG за 6,5 млрд. долара.

Дейвид Чен, съръководител на глобалното технологично инвестиционно банкиране в Morgan Stanley, прогнозира, че нарастването на индекса Nasdaq 100 тази година и пазарните страхове от отслабващата икономическа рецесия ще насърчат технологичните компании да последват примера на Cisco и да харчат за големи придобивания.

„Смятам, че прогнозите на купувачите за собствения им бизнес наистина се подобриха в сравнение с преди четири месеца и това им дава увереност да действат по отношение на трансформационните сделки“, коментира Чен в интервю.

Анализатори на Jefferies пишат в бележка, че спирането на повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ е дало на придобиващите по-голяма сигурност относно разходите им за финансиране, което е помогнало за сключването на сделки.

Още преди споразумението от страна на Cisco имаше някои признаци, че технологичните гиганти са започнали да разглеждат възможностите за придобиване на софтуерни фирми тази година, макар и в по-малък мащаб. IBM например през юни обяви, че ще закупи платформата за управление на технологични разходи Apptio за 4,6 млрд. долара.

Привлекателни оценки

Представянето на акциите на Splunk я направи по отворена към поглъщане. Въпреки че стойността на книжата ѝ нарасна с 39% от началото на 2023 г. преди обявяването на споразумението, те все още бяха с 44% надолу спрямо най-високата си стойност от октомври 2020 г., когато пандемията принуди компаниите да харчат повече за информационни технологии, тъй като повечето служители работеха от вкъщи. Много от конкурентите на Splunk имат сходно борсово представяне.

Сделката със Cisco оцени Splunk 7 пъти над прогнозираните 12 месечни приходи, според Jefferies. Те и други анализатори твърдят, че цената, която Cisco плаща, е разумна.

Частните софтуерни компании могат да са по-отворени за придобивания. Кийт Скирбе, управляващ директор на групата за технологично инвестиционно банкиране на Houlihan Lokey коментира, че някои компании, които са набрали средства при високи оценки по време на цикъла за набиране на капитал през 2021 г., предпочитат да бъдат продадени, вместо отново да бъдат принудени да набират пари от своите инвеститори, но при по-ниска оценка.

„Задава се приливна вълна от сливания и придобивания на софтуерни компании“, пишат анализатори от Wedbush в бележка от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още