IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бостич от Фед: Темпът на кредитирането в САЩ се забавя

Банковото кредитиране, имотният и пазар и пазарът на труда трябва да бъдат анализирани

15:40 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостич, който е сред най-гълъбово* настроените централни банкери на Фед, заяви, че централните банкери имат достатъчно време да следят как се развива икономиката и да бъдат предпазливи, когато става въпрос за лихвите, съобщава Bloomberg.

В широка дискусия с представители на Bloomberg News в Атланта, Бостич коментира перспективите за пазара на труда, затягането в банковите кредитни стандарти, растящата производителност и новите правила съгласно Закона за реинвестиране на Общността (CRA), наред с други теми.

Затягането на банковото кредитиране

Бостич заяви, че предстои затягане на кредитирането. Банкери в големи и малки или други институции на финансовите пазари признават, че са много по-предпазливи и колебливи, разкри той.

Банките „не се стараят да отпускат кредити толкова щедро, колкото биха си позволили иначе. И когато го направят, обикновено е за по-малки заеми от онези, които биха отпуснали преди. Така че смятам, че има ясни доказателства за забавяне на темпото и не очаквам това да се промени през следващите няколко месеца“.

„Прочетох SLOOS проучването предварително (Проучване за мненията на старши кредитни служители, което се очаква да бъде публикувано в понеделник), но всъщност нямах нужда да го правя, защото сигналите напоследък са постоянни“, добави той.

Относителността при пазара на труда

„Натрупването на работна ръка“, за което Бостич и други служители видяха сигнали по-рано през годината, е намаляло отчасти, тъй като пазарът на труда се разхлабва и според работодателите има повече кандидати, подходящи за свободните работни места, и по-малко текучество.

„В момента пазарът на труда все още е затегнат... Но всичко е относително. Не мога да си позволя да загубя никого, защото е толкова трудно да запълня тези места“, смятаха бизнесите точно преди година, припомня Бостич. Не чувам хората да говорят такива неща днес, заяви той.

„Повечето бизнес лидери, с които съм говорил, се стремят да запазят работната си ръка. Те не търсят голямо разширяване на работната си сила, но не искат и да съкращават хора... Има някои сектори, каквито са жилищното строителство, ипотечно кредитиране и други подобни, където е ясно, че икономиката се е забавила много и затова се наблюдават съкращения там. Но в момента те наистина са локализирани в тези сектори, вместо да обхванат по-широк мащаб“, допълни Бостич.

Застрашените бизнес имоти

„Предстоят сътресения в областта на бизнес имотите“ през следващите около три години, каза Бостич, посочвайки по-специално сектора на многофамилните жилищни сгради.

„Първо, само разходите за финансиране ще понижат стойността. И след това, когато имате тази по-ниска оценка за стойността на имота, въпросът как да решите проблема с рефинансирането остава отворен. Ще се наблюдават трудности“, коментира той.

„Второто е, че начинът, по който хората работят, се е променил. И така търсенето на площи е намаляло значително. И някои може да възрази, добре, тази тенденция наистина ли ще се запази? Всъщност мисля, че е така, посочва Бостич. - Не мисля, че ще се върнем към модела с пет дни в седмицата, в които всички са в офиса. И заради това търсенето на пространство е намаляло, а с него и сумата, която може да бъде изисквана за единица площ, ще намалее. И така средствата, които ще могат да се генерират от тези имоти, ще бъдат по-ниски, което ще се отрази и на оценката за тях".

По-високата производителност

Според Бостич увеличението на производителността е „една от неразказаните истории напоследък. Целият план, който имахме по отношение на това какво трябва да се случи, за да се забави инфлацията, наистина се основаваше на идеята, че цялата или по-голямата част от работата ще трябва да бъде свързана с търсенето."

„Но ако има повишена производителност, или интензивно наемане, всичко това е силно свързано с предлагането. И ако начертаете графиките си на лист хартия, в които предлагането се изключи от сметките, можете да получите по-силен растеж и по-ниски цени, а това е част от динамиката, която според мен е доста интересна. Дали това е нов случай на стагнация? Не мога да кажа“, призна Бостич.

Политиката в годината на изборите

Запитан за политиката по време на годината с изборите, Бостич призна, че Фед може да се окаже затруднен в известна степен, но подчерта, че централните банкери ще останат непоколебими в преследването на своите цели за инфлацията и заетостта.

„Ако от нас се изисква да направим нещо, за да върнем нашите показатели до нивата, до които трябва да стигнат, наше задължение е да го сторим. Мисля, че трябва да сме подготвени с това да направим, както председателят обича да казва, каквото е необходимо", коментира той.

Новите правила на Закона за реинвестиране

„Това е голяма промяна. И мисля, че всъщност е много важна“, заяви гуверньорът на Фед Атланта по повод промяната в закона.

„Напълно съм подготвен да участвам в обиколки, за да говоря с банкери за това къде има потенциал, как това наистина може да им помогне да запълнят и посрещнат нуждите на общностите, така че да се възползваме максимално от този регламент“, коментира той.

„Аз съм изключителен оптимист и според мен по един забавен начин това е потвърждение за значението на банките и финансовите институции в една общност. Надявам се, че банкерите наистина разбират, че искаме те да дадат най-доброто от себе си и да помогнат на тези места да бъдат по-добри", допълни Бостич.

Борбата срещу безработицата при чернокожите

„Мисля, че би било много трудно това да се включи изрично в закона. Нямаме право да начисляваме различни лихви за отделни хора въз основа на тяхното икономическо състояние, етнически произход или географското им положение. Начинът, по който ще се случи това, предстои да бъде диференциран, но това може да бъде просто естеството на нашата политика и икономика в момента, заяви той.“

„Слоганът на нашата банка е „Икономика, която работи за всички“... Искаме да се замислим какъв вид бариери има, които ѝ пречат наистина да работи за всички", коментира Бостич. И така, много от нещата, които правим, за да подкрепим икономиката, така както ние я разбираме, са свързани с това да забелязваме тези бариери, да се опитваме да ги анализираме и след това да разговаряме с властите, за да им покажем какво всъщност пречи на икономиката, добави още той.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още