IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещите насоки на Фед – важен сигнал за пазарите

Последните прогнози на централната банка може би са причинили неотдавнашния временен скок на дългосрочните лихви

18:19 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Напоследък имаше значителна промяна във възгледите на инвеститорите за това накъде се насочват лихвените проценти, пише за Financial Times Клодия Сам, бивш икономист във Федералния резерв и основател на Sahm Consulting. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ скочи с половин процентен пункт (до около 4,8% - бел. прев.) преди рязко да се възстанови. Високите лихви повишават разходите по заемите за домакинствата и бизнеса.

Увеличението на пазарните лихвени проценти изглежда бе в противоречие с решението на Фед от заседанието му в края на септември да поддържа лихвения процент по федералните фондове (ставката на междубанковия пазар за краткосрочни заеми, основната му лихва – бел. прев.) стабилен. В скорошно интервю Остан Гулсби, президент на клона на Фед в Ню Йорк, каза, че неотдавнашното повишаване на дългосрочните лихвени проценти е „загадка“ и омаловажава ролята на Фед.

Гулсби е отчасти прав. Няколко други фактора, като опасенията относно нарастващите федерални дефицити, които увеличават предлагането на държавни облигации, може би тласкат нагоре лихвените проценти. Но няма консенсус относно причината. Все пак, доходността на държавните облигации се повиши донякъде непосредствено след срещата на Комитета за открития пазар на Фед през септември и има причини да се смята, че именно той е причинил това увеличение, макар и неволно. Дори и да не е умишлено, това е особено тревожно предвид нарастващите рискове централната банка да повиши лихвите твърде високо на този етап от икономическия цикъл.

Това, което Фед каза за бъдещето, известно като „бъдещи насоки“, вероятно е направило разликата. На последната среща ръководителите му актуализираха очакванията си за икономическия растеж, безработицата, инфлацията и, най-важното, за основната лихва до края на тази година и през следващите три. Това предвиждане е известно като „Резюме на икономическите прогнози“ (SEP) и отразява индивидуалните предвиждания на 19-те ръководители на Фед. За разлика от промените в основната лихва, които членовете на комитета гласуват, икономическите им прогнози са некоординирани и анонимни.

Идеята на SEP и други инструменти за бъдещи насоки, като пресконференциите след срещите и речите, е да повлияе на разходите за заеми за фирми и домакинства сега, като сигнализира на финансовите пазари какво може да направи Фед. „Икономическите прогнози“ бяха въведени в края на Голямата рецесия, предизвикана от световната финансова криза.

Тогава основната лихва на Фед беше нула, което оставяше малко възможности за намаляване на разходите по заемите и стимулиране на икономическата активност. Въпреки че лихвените проценти сега са доста над нулата, Федералният резерв използва прогнозите, за да укрепи доверието в себе си като борец с инфлацията и да даде на пазарите представа каква може да бъде бъдещата му политика. Гледащите напред пазари вграждат това в пазарните цени на активите сега.

SEP е мощен инструмент. Икономисти от клона на Фед в Канзас Сити твърдят, че SEP и други видове бъдещи насоки съкращават времето, необходимо на Фед да повлияе на условията на финансовия пазар и икономиката.

SEP обаче може да бъде и непредсказуем инструмент. Това, което Федералният резерв мисли, че казва (с думи или цифри) и това, което участниците на пазара чуват, не винаги е едно и също; може да отнеме време двете да се съгласуват. По този начин малки промени в SEP понякога имат прекомерни ефекти върху лихвените проценти с наваксването на пазарите. Изглежда, че това може да се е случило след последната среща на Фед.

И така, какво казаха последните прогнози? Фед вижда по-стабилна икономика и по-високи лихвени проценти в сравнение с последното SEP през юни. Средната прогноза на ръководителите на Фед за инфлацията опроверга последните добри новини за базовата инфлация и не предвижда тази неочаквана дезинфлация да се прехвърли към следващите години. Но SEP очаква увеличение на брутния вътрешен продукт и спад на безработицата през целия прогнозен хоризонт (до 2026-та по години – бел. прев.)

Обичайният стил на Фед, че "добрата новина е лошата " очерта пътя на лихвите през следващата година, засилвайки своята мантра "по-високи за по-дълго". Не е трудно да се види как това ще повиши пазарните лихвени проценти; по-малкото намаления на лихвите от Фед бяха изненада след месеци на дезинфлация.

SEP често е въвлечен в по-големи дебати. Един пример е евентуалната рецесия. Някои нарекоха SEP „златно сечение“, защото изглеждаше, че инфлацията ще спадне и безработицата ще остане ниска, но председателят на Фед Джей Пауъл на пресконференцията оспори, че такова „меко кацане“ е базовият сценарий на Фед. Когато SEP и председателят не изпращат едно и също послание, това е объркващо, но не е необичайно.

Друг дебат е дали сме навлезли в свят с трайно по-високи лихвени проценти. Федералният резерв не повиши прогнозите за дългосрочната си основна лихва, но разшири във времето текущото ниво и позволи на очакванията за реалната лихва да се повишат още. Така че, това може би е намек, че Фед не бърза да намалява лихвите, завършва Сам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още