IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гулсби от Фед: „Мекото кацане“ на американската икономика е постижимо, но рисковете остават

Според него фокусът скоро ще се измести върху продължителността на действие, а не върху нивото на лихвите

19:36 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв в Чикаго Остън Гулсби заяви, че е възможно САЩ да избегнат рецесия, дори когато централната банка на САЩ повишава лихвите си, за да забави инфлацията.

„Наричам това „златния път“ и мисля, че е постижимо да минем по него, но има много рискове, а пътят е дълъг и криволичещ“, коментира Гулсби в понеделник в интервю за CNBC, цитирано от Bloomberg.

Той посочи нивото на безработица, което при 3,8% миналия месец все още беше много близо до нивото от миналата година, когато инфлацията беше над два пъти по-висока от сегашната и Фед тъкмо започваше своята агресивна кампания на затягане на паричната политика.

Централните банкери на Фед гласуваха да запазят референтната лихва по заемите миналата седмица на 22-годишния ѝ връх и повечето споделиха, че очакват да я увеличат още веднъж тази година. В прогнозите, публикувани след двудневната среща на регулатора, централните банкери сигнализираха и че са по-оптимистично настроени за перспективите за „меко кацане“ на икономиката на САЩ, но заявиха категорично, че смятат, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време, отколкото се очакваше преди.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл сподели, че централните банкери ще „действат внимателно“, тъй като краят на цикъла на повишаване на лихите наближава, но подчерта, че Фед остава решен да върне инфлацията до целевата стойност от 2%.

През юли предпочитан от представителите на Фед показател на инфлацията се повиши с 0,2% за втори пореден месец, отбелязвайки най-слабото ускорение от края на 2020 г. насам. Нови инфлационни данни за август, които централните банкери да разгледат, ще бъдат публикувани в петък.

По-рано през септември Гулсби заяви, че той и колегите му започват да виждат напредък в месечните резултати на базисната инфлация. Той повтори, че Фед се приближава бързо до момента, в който дискусията ще се измести върху това колко дълго лихвите трябва да останат високи, а не колко още трябва да се повишат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още