IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трейдърите не приемат визията на Фед за по-високите лихви?

Несъгласието не е необичайно, но може да усложни усилията на американската централна банка да потуши инфлацията

10:41 | 26.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Този филм вече сме го гледали - представители на Федералния резерв сигнализират на света, че лихвените проценти няма да спаднат скоро. Финансовите пазари реагират със залози за обратното.

Тази динамика, която се проявява многократно в хода на режима на затягане на политиката на централната банка на САЩ, започнал преди 18 месеца, отново е налице, пише Ройтерс.

Прогнозите, публикувани от Фед, показват, че повечето централни банкери очакват основната лихва да приключи годината на ниво от 5,6%. Това предполага още едно увеличение през последното тримесечие.

Към края на 2024 г. Фед очаква основната лихва да достигне 5,1% - с половин процентен пункт повече в сравнение с прогнозата отпреди 3 месеца.

Междувременно лихвените фючърсни договори продължават да отчитат около 50% вероятност за допълнително повишение на лихвите тази година и основна лихва на ниво от 4,65% догодина.

Това несъгласие относно посоката на политиката, макар и да не е необичайно, може да усложни усилията на Фед да потуши инфлацията, ако по-лесните финансови условия стимулират разходите или инвестициите, които възобновяват ценовия натиск.

Има три причини, поради които финансовите пазари може да залагат на повече намаления на лихвените проценти през следващата година, отколкото централните банкери смятат, че е вероятно.

Инфлационен оптимизъм

Инфлацията според предпочитаната мярка на Фед - индексът на цените на личните потребителски разходи, достигна своя връх през лятото на 2022 г. от 7% и се забави до 3,3% през юли. Тъй като инфлацията при нежилищните услуги все още е стабилна, представителите на Фед прогнозират, че основният инфлационен натиск ще отслабва бавно оттук нататък.

Финансовите пазари може да са по-оптимистично настроени към облекчаването на ценовия натиск от по-предпазливите централни банкери. Фед предвижда основната инфлация в края на 2024 г. да бъде 2,6%, докато Morningstar прогнозира, че основната инфлация ще спадне до 1,9% до края на следващата година.

Песимизъм за растежа и работните места

Председателят на Фед Джером Пауъл миналата седмица коментира, че новите очаквания от него и колегите му за пътя на лихвените проценти са оформени от неочакваната устойчивост на икономиката към повишения на лихвите досега.

Гледната точка на търговците и на някои икономисти е, че по-бързата загуба на икономически импулс и забавянето на растежа на работните места може да предотврати по-нататъшно затягане на паричната политика и евентуално да предизвика по-ранното ѝ облекчаване през следващата година.

Представители на Фед казват, че решенията им ще се ръководят от данните, които засега дават смесени сигнали.

Има обаче допълнителни рискове, които усложняват ситуацията, вкл. разширяването на координираната стачка на профсъюза на Обединените автомобилни работници срещу трите големи автомобилни производители в Детройт, възобновяването на изплащането на студентските заеми, повишаване на цените на енергията, което може отново да тласне инфлацията нагоре.

Собствените несигурни прогнози на Фед

Централните банкери планират да спрат повишаването на лихвените проценти, след като се убедят, че инфлацията се е насочила към целта на банката от 2%. „Все още не сме стигнали до степен на увереност в това“, коментира председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

Те също така планират да започнат да намаляват лихвите, преди инфлацията действително да достигне целта, за да предотвратят твърде рестриктивна парична политика.

Последните тримесечни прогнози предполагат, че сега Фед смята, че ще има нужда от по-висок коригиран спрямо инфлацията реален лихвен процент, за да се спечели битката с инфлацията.

Самият Пауъл подчертава, че прогнозите са много несигурни, така че не е изненада, че търговците и икономистите също изразяват съмнения. Пазарът - поне в този цикъл - грешеше всеки път, когато се съмняваше в решимостта на Фед. Остава да видим колко ще са правилни прогнозите на пазарите в посоката на лихвите надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 месеца
Употребите на долари са с добри или лоши последици. В САЩ, поведението на правителството да няма всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на долари причинява сегашната инфлация. В САЩ, прилагането на всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на долари спира развитието на сегашната инфлация. Постижимо е връщане на държавните дългове на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още