IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли от АЦБ: Не планираме лихвени понижения в близкото бъдеще

Той заяви, че борбата с инфлацията се случва в два етапа и вторият ще бъде още по-труден

14:37 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви, че намаляването на лихвите в „близко бъдеще“ е слабо вероятно и предупреди, че вторият етап от борбата с инфлацията ще бъде „трудна работа“, пише Bloomberg.

В интервю за вестник Newcastle Chronicle, публикувано в понеделник, Бейли заяви, че скорошното забавяне на инфлацията във Великобритания е „много добра новина“, но предупреди, че е малко вероятно то да се повтори.

„Трябва да охладим инфлацията до 2% и затова напоследък отхвърлям предположенията, че в момента обсъждаме понижения на лихвите или че ще го направим в близкото бъдеще, защото все още е рано за тази дискусия“, призна той.

Това сподели Бейли в последните си коментари, след като отхвърли идеята да обърне курса след 14 повишения на лихвените проценти. Останалите централни банкери, сред които и главният икономист Хю Пил, изтъкнаха риска от упорита вътрешна инфлация, индикатор за която са повишенията на заплатите и инфлацията в сектора на услугите.

Пил заяви, че централните банкери няма да се откажат от борбата с инфлацията

Още в началото на миналата седмица пазарите залагаха на намаление на лихвите през юни следващата година, тъй като икономическите прогнози се влошиха. Сега те не очакват понижение от текущите 5,25% до август 2024 г.

АЦБ вероятно няма да понижи лихвите си преди август 2024 г. Графика: Bloomberg АЦБ вероятно няма да понижи лихвите си преди август 2024 г. Графика: Bloomberg

По-силните данни от проучвания и стимулите, обявени при есенното изслушване на канцлера Джеръми Хънт, са сред факторите, които накараха инвеститорите да променят залозите си.

Бейли заяви, че борбата за връщане на инфлацията до целта от 2% е „игра от два етапа“, които не са равни. Той добави, че вторият такъв ще бъде „трудната работа“, тъй като външните ефекти върху цените отслабват, а за останалото ще се погрижи рестриктивната парична политика.

Инфлацията се забави рязко до 4,6% през октомври от 6,7% през септември, до голяма степен заради поредното понижение на разходите за енергия на домакинствата в резултат от въведения таван на цените в Обединеното кралство. „Опасявам се, че няма да станем свидетели на подобно забавяне от 2 пункта заради това“, сподели Бейли.

Той прогнозира, че инфлацията може да спадне до малко под 4% до края на първото тримесечие на 2024 г., тъй като въздействието от ценовите шокове в чужбина отшумява и вътрешният инфлационен натиск остава основният проблем, с който АЦБ трябва да се справи.

„Вторият етап от борбата с инфлацията и охлаждането ѝ до 2%, е трудна задача, а ние очевидно не искаме да станем свидетели на допълнително влошаване“, призна той.

Бейли добави, че забавянето е „потиснато“, изразявайки опасения, че в икономиката от страна на предлагането се наблюдава забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още