IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин позволи на Societe Generale да продаде активите в най-големите руски компании

Френската банка продаде звеното си в Русия на милиардера Владимир Потанин

18:31 | 24.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин подписа указ, позволяващ на френската банка Societe Generale да продаде активите си в Русия, става ясно от справка в правния портал на Русия. В списъка присъстват акции от ВТБ, "Аерофлот","Газпром", "Роснефт" и "Лукойл", както и на още няколко от най-големите компании на Русия. Тези дялове ще бъдат купени от "Росбанк", собственост на милиардера Владимир Потанин.

Общата стойност на активите , които притежава банката в Русия, се изчислява на 75 млн. долара, посочва Bloomberg.

Потанин изкупи дела на Societe Generale в "Росбанк" малко след началото на пълномащабната война в Украйна. Тогава френската банка реши да излезе от руския пазар, но досега не можеше да продаде и останалите активи, които притежаваше в руски компании. Societe Generale се нуждаше от разрешение от президента, съгласно подписания от него указ за специални икономически действия, свъразани с враждебни към Русия държави.

След продажбата през миналия май Потанин попадна в санкционните списъци на САЩ и Великобритания.

Още една западна банка все още няма пълно решение за своите активи в Русия, които опитва да продаде - Raiffeisen Bank. По-рано през седмицата стана ясно, че банката ще изкупи дела на Олег Дерипаска в строителната Strabag и ще използва трансакцията да прехвърли половината от натрупаните през последните две години печалби от Русия, които възлизат на 3 млрд. евро.

Сделката обаче трябва да получи одобрението на централната банка на Австрия, че не нарушава режима на санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 24.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
OHЯ
преди 4 месеца
Средна пенсия в сибирия 450лв . Ми добре се справя Късия , все по-велики стават !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
sosi
преди 4 месеца
През 2022г БВП на Русия е бил $2215 милиарда, за 2023г ще бъде 149.95 трилиона рубли или $1630 милиарда, с $585 милиарда по-малко. Така 2023г година номиналния БВП на Русия ще е по-малък от този на Италия, Бразилия, Корея, Канада и Австралия (с едва 25 милиона население), а може би и от този на Мексико.Няма как, на Путин му трябват доларчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още