IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SocGen отбеляза по-малка загуба от очакваното след раздялата с руския си бизнес

През май френската банка приключи с продажбата на Rosbank на Interros Group

12:26 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Оживената дейност в банкирането на дребно и инвестиционното банкиране помогна на Societe Generale да отчете по-малка от очакваното загуба през второто тримесечие, поемайки удар от 3,3 млрд. евро след продажбата на руското си подразделение, съобщава Ройтерс.

Френската банка, която не даде нова информация за усилията си да намери нов главен изпълнителен директор, заяви в сряда, че е отчела загуба от 1,48 млрд. евро, докато анализаторите очакваха средно загуба от над 2 млрд. евро.

Нетната банкова печалба е скочила над 7 млрд. евро, с около 600 млн. евро повече от очакваното, а оперативните разходи са малко под 4,46 млрд. евро, обяви банката.

Приходите са се повишили с 23,3% до 1,5 млрд. евро в подразделението на глобалните пазари, което отчита ръст на търговията с акции от 7,5% до 833 млн. евро и с фиксирана доходност от 50% до 683 млн. евро.

Търговията на дребно във Франция и на международно ниво отчита ръст на нетната банкова печалба от съответно 8,5% до 2,26 млрд. евро и 12,7% до 1,27 млрд. евро.

Като цяло групата заяви, че коефициентът на рентабилност на възвръщаемостта на материален капитал е на ниво от 10,5% - равнище, което смята да поддържа до 2025 г.

„Потвърждаваме способността си да постигаме рентабилност от 10% на базата на целевото съотношение на базовия капитал от първи ред от 12%“, заяви главният изпълнителен директор Фредерик Одеа в прессъобщение, което потвърди и стартирането на програмата за обратно изкупуване на акции за 915 млн. евро.

През май Societe Generale приключи с продажбата на руския си бизнес Rosbank на Interros Groupкомпания, свързана с руския олигарх Владимир Потанин.

Същия месец Фредерик Одеа изненада инвеститорите, като обяви, че ще се оттегли следващата година като главен изпълнителен директор, след като управлява кредитора 15 година и че наследникът му ще бъде обявен през есента.

Макар че изборът на наследник се решава от борда на директорите, тръгващият си главен изпълнителен директор заяви, че подкрепя избирането на вътрешен кандидат, който да управлява френската банка за следващите 10 до 15 години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още