IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите банки в САЩ се готвят за остър ръст на лошите заеми

Очаква се печалбата на банките да се е свила през последното тримесечие на 2023 г. заради необслужваните заеми и високите лихви

17:15 | 08.01.24 г.
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Натрупване на лоши дългове заплашва да вгорчи нарастващия оптимизъм на инвеститорите за перспективите пред най-големите банки в САЩ, когато представят отчетите си за четвъртото тримесечие тази седмица, пише Financial Times.

Очаква се необслужваните заеми – дълговете, по които длъжниците не са плащали вноска от поне 90 дни, да са се увеличили до общо 24,4 млрд. долара през последните три месеца на 2023 г. за четирите най-големи американски кредитора – JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, показва консенсусна оценка на Bloomberg сред анализатори. Това е с почти 6 млрд. долара повече в сравнение с края на 2022 г.

Оценките на анализаторите показват, че печалбата ще се е свила през последните три месеца на 2023 г. вследствие на тези неизплащани заеми, както и заради забавения ефект на по-високите основни лихви, които повишиха разходите по депозити. Освен това през декември няколко големи банки заявиха, че планират да поемат еднократни отписвания до края на годината, за да платят за специална оценка, наложена от Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC), за да се възстановят 18,5 млрд. долара заради миналогодишните фалити на Silicon Valley Bank и Signature, които фондът трябваше да изплати.

Намаляването на разходите също продължава. Citigroup, която е в средата на най-голямото си преструктуриране от години, вероятно ще поеме отписване, за да покрие съкращения и други свързани разходи. Миналия месец Wells Fargo заяви, че ще задели 1 млрд. долара разходи за обезщетения през четвъртото тримесечие.

Като цяло се очаква печалбата на шестте най-големи банки, които включват още Goldman Sachs и Morgan Stanley, да е спаднала средно с 13% през последните три месеца на 2023 г. на годишна база.

„Перспективите за годината напред получават голямо внимание в разговорите по отчетите за четвъртото тримесечие“, казва Джейсън Голдбърг, анализатор в Barclays. “Очаквам банките да сигнализират, че последният спад в нетните приходи от лихви ще достигне дъното си тази година“.

Въпреки очаквания спад на печалбата инвеститорите купуват банкови акции, които са поскъпнали с 20% от края на октомври, показва индексът KBW Nasdaq Bank. Възходът бива подхранен от сигнала от Федералния резерв в края на миналата година, че вероятно е приключил с повишаването на лихвите. По-високите лихви удариха банките през 2023 г., увеличавайки разходите за депозити и понижавайки стойността на портфейлите им с облигации.

„Банките са силно ориентирани към лихвите“, казва Мат Андерсън, анализатор за банковата индустрия в групата за проучвания в бизнес имотите Trepp. “А инвеститорите имат оптимистична позиция за икономиката през 2024 г.“.

Дори ако натискът от лихвите отслабне, скок в необслужваните заеми може да продължи да притиска печалбата на банките.

Текущото ниво на необслужвани заеми все още е под върха от 30 млрд. долара по време на пандемията. Големите банки посочват, че според тях ръстът на неизплащаните заеми може скоро да се забави. Няколко банки намалиха сумата на провизиите, която заделят за бъдещи лоши заеми през третото тримесечие.

Очаква се провизиите да са се свили отново през последните три месеца на годината. Но ако парите, които банките заделят за лоши заеми, неочаквано скочи, това може да предизвика тревога сред инвеститорите.

„Кредитирането все още до голяма степен е непредсказуемо“, казва Скот Сайфърс, банков анализатор в Piper Sandler. “Много е добро, но мисля, че ще продължим да виждаме влошаване оттук нататък“.

Бизнес имотите, и най-вече ипотеките по не изцяло запълнени офис сгради, са един от най-големите фактори, увеличаващи проблемните дългове.

Напоследък обаче растат и просрочията по потребителски заеми, особено кредитни карти и дългове за автомобили. Това изнервя някои анализатори, особено защото това, което банките заделят за провизии в момента, е значително по-малко от заделяното, когато лошите заеми растяха в началото на пандемията.

„Резервите на банките са адекватни в момента, защото изобщо не сме близо до нивата на стрес по онова време“, казва Джерард Касиди, банков анализатор в RBC Capital Markets. “Но дали са заделили достатъчно за твърдо кацане на икономиката? Отговорът е не“.

BofA, Citi, JPMorgan и Wells ще са първите сред големите банки, които ще представят резултатите си за последните три месеца на 2023 г. на 12 януари.

Goldman Sachs и Morgan Stanley, чиито бизнеси са обвързани по-скоро с инвестиционно банкиране, търговия и управление на активи, ще обявят отчетите си на 16 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още