IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На прага на нова трудна година Китайската централна банка не промени основната си лихва

Централните банкери не желаят да избързват с разхлабването и избират алтернативни варианти за облекчение

10:57 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка запази основната си лихва непроменена, тъй като опасенията за волатилността на юана и все още неясните перспективи за разхлабване на паричната политика от Федералния резерв на САЩ (Фед) ограничиха възможностите на китайските централни банкери да подкрепят икономиката на страната си, пише Bloomberg.

Регулаторът остави лихвата по едногодишните си заеми на текущото ѝ равнище в понеделник, разочаровайки инвеститорите, които прогнозират, че централната банка ще започне да понижава лихвите си през август. И въпреки че централната банка наля повече средства в банковата система, за да отговори на търсенето на финансиране, слабите кредитни данни от миналата седмица засилиха очакванията за по-сериозни стъпки.

Китайската централна банка запазва основните си лихви непроменени. Графика: Bloomberg Китайската централна банка запазва основните си лихви непроменени. Графика: Bloomberg

„На фона на слабите данни едно намаление вероятно би отслабило юана още повече и би довело до нежелано обезценяване на валутата“, коментира Робърт Карнел, регионален ръководител на изследванията за Азиатско-Тихоокеанския регион в ING Group NV. „Мисля, че властите са доста ограничени във възможностите си за действие, затова не съм нито разочарован, нито изненадан, а приемам, че още една трудна година предстои.“

Резултатите, публикувани в петък, показаха, че през декември Китай е претърпял най-сериозната дефлация от 14 години насам, а ръстът на финансирането миналия месец е задминал очакванията. От друга страна, износът за годината се е свил за първи път от 2016 г. насам.

Правителството на президента Си Дзинпин се бори със слабото вътрешно търсене, продължителната имотна криза и слабия пазар на труда, докато се стреми към по-амбициозна цел за растежа тази година. По-подробни данни за 2023 г. предстои да бъдат представени в сряда, за да допълнят цялостната икономическа картина.

Несигурността за бъдещите действия на Фед е един от факторите, усложняващи действията на Китайската централна банка. Миналата седмица стана ясно, че ръстът на потребителските цени в САЩ се е ускорил в края на миналата година, понижавайки залозите, че централната банка може да започне да намалява лихвите си още през март. Разликата в лихвите между двете най-големи икономики в света се увеличи през последната една година.

„Това, че Китайската централна банка не понижи лихвата си тази сутрин показва, че няма крайна необходимост от повече стимули“, заяви Фредерик Нойман, главен икономист за Азия в HSBC Holdings Plc., по Bloomberg TV. „Централните банкери не искат да избързват с разхлабването и затова може да използват алтернативни методи като ликвидни инжекции и други инструменти за облекчаване на кредитирането, а не директно да понижат лихвения процент."

Китайската централна банка внимателно следи Фед в последно време, но трябва да обмисли как действията ѝ влияят на юана, който отслабна през последните седмици. Кредиторите се сблъскват и с рекордно ниски нетни лихвени маржове, така че може да им е нужно повече време, за да намалят разходите си за финансиране, преди да могат да усетят ефектите от лихвените намаления, когато бъдат направени.

Решенията на централната банка през последната година не успяха да променят цялостната ситуация. Въпреки усилията на представителите ѝ да намалят лихвите по ипотечните кредити, например, китайските домакинства все още отлагат плановете си за покупка на жилище.

Централната банка работи през последната година, за да насърчи кредиторите да отпускат повече заеми. Но тези усилия изглежда също нямат успех. Последните данни показват, че хората пренасочват парите си от рискови инструменти за управление на богатството и вместо това ги влагат в по-стабилни срочни депозити, смятат анализатори.

„Основният проблем на по-слабото от очакваното икономическо възстановяване не е, че разходите за финансиране са твърде високи, а по-скоро, че търсенето е недостатъчно и доверието е слабо“, коментира Дин Шуан, главен икономист в Standard Chartered Plc. „Някои хора смятат, че трябва да намалим лихвите до нулеви, но това вероятно не е правилното решение. Най-важното в момента е да засилим доверието.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още