IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на новите кредити в Китай през 2023 г. се доближава до БВП на Великобритания

Банковото кредитиране е достигнало рекордните 22,75 трлн. юана

22:03 | 12.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новите кредити в Китай са се увеличили по-малко от очакваното през декември, достигайки нов рекорд за цялата 2023 г., тъй като централната банка запази гъвкавата си политика, за да подкрепи нестабилния икономически растеж на страната. Китайските банки са отпуснали заеми на стойност 1,17 трлн. юана (163,31 млрд. долара) през декември, задминавайки ноемврийския резултат, сочат данни на централната банка на страната, цитирани от Ройтерс.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че новите заеми в юани ще нараснат до 1,40 трлн. юана през декември от 1,09 трлн. юана през предходния месец. За сравнение, през същия период година по-рано отпуснатите кредити са били на стойност 1,4 трлн. юана.

През 2023 г. банковото кредитиране е достигнало рекордните 22,75 трлн. юана, приблизително равняващо се на брутния вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство, мадминавайки с 6,8% предишния рекорд от 21,31 трлн. юана, регистриран през 2022 г.

Втората по големина икономика в света все се бори да набере инерция след пандемията, докато доверието на потребителите и бизнеса остава слабо, местните власти са силно задлъжнели, а продължителната криза на имотния пазар натежава на строителството и инвестициите.

Заради слабо търсене икономиката е застрашена и от упорит дефлационен натиск през 2024 г., а очакванията за повече стимулиращи мерки и разхлабване на паричната политика се засилват.

„Паричната политика ще бъде разхлабена по някое време, тъй като сме изправени пред сериозен дефлационен натиск“, заяви Зон Лян, ръководител на изследванията в държавната кредитна институция Bank of China.

„Лихвите трябва да бъдат намалени с подходящ темп, като се има предвид, че реалните лихви са относително високи.“

Други данни, публикувани от Китай по-рано в петък, допълниха картината на неравномерното икономическо възстановяване, като показаха, че износът расте, но дефлационният натиск остава силен на фона на слабото вътрешно търсене.

Следващата седмица Китай ще публикува данни за промишленото си производство, инвестициите и продажбите на дребно през декември, заедно с брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие, което ще даде насоки на инвеститорите дали икономиката е успяла да се набере скорост преди 2024 г., или ще ѝ е нужна допълнителна подкрепа през новата година.

Днешните банкови резултати показаха още, че през 2023 г. заемите на домакинства се равняват на 4,33 трлн. юана, или близо 20% от всички нови заеми, докато корпоративните кредити възлизат на 17,91 трлн. юана.

Широкото парично предлагане, измерено чрез паричния агрегат М2, е нараснало с 9,7%  на годишна база през декември, но е останало на най-ниското си ниво от март 2022 г. насам, изоставайки и от прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за 10,1%.

Делът на необслужваните кредити в юани се е увеличил с 10,6% на годишна база в последния месец от 2023 г., достигайки най-ниското ниво от повече от две десетилетия насам, в сравнение с 10,8% през ноември. Анализаторите очакваха ръст от 10,8%.

Ръстът на неизплатеното общо социално финансиране (TSF), широк измерител за кредитите и ликвидността в икономиката, се е ускорил до 9,5% през декември спрямо година по-рано и е бил с 0,1 процентни пункта над отчетения резултат през ноември.

През декември общото социално финансиране е спаднало до 1,94 трлн. юана от 2,45 трлн. юана през ноември. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха през декември то да достигне 2,20 трлн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
галфон
преди 3 месеца
Дефлацията удря сериозно по амбициите на Китай да рестартира ръста на икономиката си ,тъй като процеса изисква намаляване на производството,което пък намаля печалбите на корпорациите за нови инвестиции.Това от своя страна пък изисква прилагане на инфлационни мерки ,като сваляне на лихвите и обезценка на юана,но това пък оскъпява вноса и реалния дълг,деноминиран в долари.Сложно е и от сега е трудно да се прецени посоката на движение на икономиката,на която и без това проблем създава имотната криз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още