IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария с нов план: доходността по облигациите да замени референтните лихви

Според Министерството на икономиката това ще ускори разхлабването на паричната политика

16:59 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгарското министерство на икономиката във вторник представи план за замяна на референтния за банковите кредити лихвен процент, като след съобщението форинтът и акциите на най-големия кредитор в страната поевтиняха, предава Bloomberg.

Унгарската валута отслабна с цели 0,5% до 385,3 форинта за евро, достигайки петседмично дъно, а книжата на OTP Bank поевтиняха с 3,2% - най-големия спад в цената от септември насам, след предложението, което рискува допълнително да засили напрежението между властта и централната банка.

Двама представители на Министерството на икономиката предложиха промяна на основния лихвен процент, използван от търговските банки за определяне на лихвите по заемите, които обикновено се начисляват чрез добавяне на марж към междубанковия лихвен процент Bubor.

Вместо това те препоръчват да се използва доходността по държавните облигации със същия срок като фиксираните лихви по кредитите, показва статия на уебсайта Portfolio, публикувана в понеделник. Процентът Bubor се влияе от основния лихвен процент на централната банка и заради това е твърде висок, заявиха Бенс Герлаки и Тамас Балас.

Последното предложение на Министерството е равносилно на „опит за разхлабване на условията за кредитиране чрез регулаторни средства, заобикаляйки решенията на централната банка“, коментира анализаторът на UniCredit Естер Гаргян във вторник.

Планът е следващата стъпка от вербалната и регулаторна намеса на правителството в паричната политика, която се определя от централната банка.

От кабинета настояваха за по-бързо понижение на лихвените проценти, за да бъде стимулиран икономическия растеж, въпреки обвиненията на критиците, според които правителството нарушава въздействието на промените на паричната политика със своите ходове.

Въпреки че дневното движение на форинта е в съответствие с основния регионален аналог – полската злота, валутата на Унгария се представи значително по-слабо през изминалата седмица на фона на разговори за по-бързо разхлабване на паричната политика и продължаващо разминаване с Европейския съюз по въпроса с помощта за Украйна.

„Регулаторната намеса може да натежи върху оценката на риска на Унгария“ и също така би „предизвикала отлив на инвестиции в местни акции“, прогнозира UniCredit.

Текущата доходност по 3-месечните държавни облигации е с повече от 2 процентни пункта под междубанковия лихвен процент, тъй като е "повлияна от фактори на търсенето и предлагането на слаб пазар, на който преобладават местни инвеститори ", заяви UniCredit. Следователно изпълнението на плана би довело до ефективно понижение на лихвения процент по кредитите, в случай че търговските банки не компенсират това чрез увеличение на рисковите премии, обобщиха от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още