IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка понижи основната си лихва, прекратявайки извънредния си паричен режим

С този ход лихвата по овърнайт депозитите достигна 13% и се изравни с базисната

19:37 | 26.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгарската централна банка намали основната си лихва с цял процентен пункт за пети пореден месец, с което прекрати своя извънреден паричен режим, започнал миналата година, за да спре поевтиняването на форинта, пише Bloomberg.

Съветът по паричната политика на регулатора понижи лихвения процент по овърнайт депозитите до 13% във вторник в унисон с очакванията на всички икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Така той се изравни с базисната лихва, която се очаква отново да започне да се приема като ефективна лихва от ключово значение за икономиката.

Фокусът на инвеститорите сега се измества към новите прогнози за инфлацията на централната банка и темпото, с което тя планира да понижава лихвите си през остатъка от годината, след като централните банкери отбелязаха миналия месец, че от октомври вече няма да са на „автопилот“.

Новата прогноза за инфлацията

Прогнозите за лихвите станаха по-неясни, тъй като гуверньорът Дьорд Матолчи миналата седмица заяви, че очаква инфлацията да се забави до около 7% до декември спрямо и без това високите 16,4% през август, което доведе до отслабване на форинта, тъй като инвеститорите увеличиха залозите, че по-бързата дезинфлация може да разшири възможността централната банка да намали лихвите.

„Ако централната банка иска да си върне обратно контрола от пазара върху очакванията за лихвените проценти, тя трябва да подготви изненадващ ястребов* ход през октомври“, коментира Петер Вировач, икономист в ING Bank Hungary, по телефона преди решението за лихвите. Той очаква централните банкери да забавят темпото на понижаване на лихвите до 25 базисни пункта на месец през октомври и ноември.

Позициите на правителството и централната банка на Унгария за икономическата и паричната политика се сблъскваха многократно през последната седмица, тъй като всяка от страните се опитваше да прехвърли вината върху другата за рецесията, продължила година, и да си припише заслугите за забавянето на инфлацията.

Министър-председателят Виктор Орбан в понеделник каза, че правителството му трябва да „заеме“ ролята на централната банка за забавяне на ръста на цените, като си постави за цел да забави инфлацията до нива под 10% до края на годината. В петък министърът на икономическото развитие Мартон Наги заяви, че има риск прекалено внимателна парична политика да попречи на икономическото възстановяване.

Ден по-рано Матолчи упрекна кабинета на Орбан, че засилва ръста на цените с предизборни разходи, с режима за таван върху цените на основните хранителни продукти, на които според него се дължи ускорението на инфлацията, както и за неуспеха да се справи с рекордния бюджетен дефицит тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още