IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit ще изплати печалба за близо 9 млрд. евро към акционерите

Италианската банка се ангажира печалбата за тази година да отговори на миналогодишната

11:26 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италианската банка UniCredit обеща тази година да постигне същата печалба като през 2023 г. въпреки влошаващата се обстановка и заяви, че ще изплати цялата миналогодишна печалба на акционерите, която се оказа и по-висока от очакванията, съобщава Ройтерс.

Кредиторът отчете нетна печалба за периода октомври-декември от 2,8 млрд. евро, над двойно повече от средната прогноза на анализаторите за 1,2 млрд. евро, осигурена от банката.

Приходите също изпреварват очакванията, повишавайки се на тримесечна база. Ръстът на годишна база е 4,6% до 6 млрд. евро, макар че се очакваше увеличението да се забави спрямо трите месеца до края на септември.

Провизиите срещу лоши заеми през четвъртото тримесечие са били под половината на прогнозата на анализаторите, спадайки с над 40% на годишна база.

Макар че оперативните разходи са малко под прогнозите, UniCredit регистрира малко по-високи от очакванията еднократни негативни ефекти за 788 млн. евро, които планира да използва, за да компенсира бъдещи препятствия, например финансирайки скъпи доброволни напускания на служители.

Кредиторът заяви в понеделник, че ще изплати 8,6 млрд. евро към акционерите чрез обратни изкупувания и дивиденти от печалбата за 2023 г., т.е. цялата разпределима печалба.

След това ще приеме политика на плащания от 90%, повишавайки паричната част до 40% от печалбата спрямо 35% през 2023 г., когато две трети от изплащането беше под формата на обратно изкупуване на акции, добави банката.

Главният изпълнителен директор Андреа Орчел, който зае поста в UniCredit през април 2021 г. и трябва да получи нов тригодишен мандат през пролетта, заложи на амбициозни политики за изплащане на акционерите, за да повиши цената на акциите на банката.

За да може да направи това, бившият ръководител на инвестиционното банкиране на UBS се е съсредоточил върху максимизирането на възвръщаемостта във връзка с капиталовите резерви, използвани за подпомагане на тези дейности.

Основният капитал на UniCredit възлиза на 15,9% от рисково претеглените активи в края на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още