IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще бъде 2024 г. за икономиките в Централна и Източна Европа?

Избори ще бележат периода, България засилва европейската си интеграция с очаквано приемане на еврото през 2025 г.

16:36 | 18.01.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

През 2024 г. в повечето държави в ЕС ще има редица избори, които ще бележат и икономиките им. Това стана ясно от анализа на икономистите на УниКредит, представен по време на международния икономически форум за Централна и Източна Европа Euromoney, който се проведе във Виена на 16 и 17 януари.

След основните изводи на икономическия екип на УниКредит е, че политически ще се засилва популисткият вот, като той ще бъде най-ярко изразен на евроизборите. Показателна за това е нагласата към темата за миграцията. В България, ако за под 10% мигрантите са проблем за държавата, за над 30% те са проблем на европейско ниво. Именно тревогите от засилване на популистки и крайни партии ще доведе до запазване на по-разхлабената финансова политика в региона и преди изборите през 2024 г.

Същевременно за нашата страна изборната година ще е по-лека, след като през изминалата имаше извънредни избори през пролетта и местни избори през есента, отчета Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк

Според него е много позитивно това, че България отново има работещо правителство, ангажирано със задълбочаването на европейската интеграция на страната, като част от това е и приемането в еврозоната. Той подчерта значението на ангажимента на правителството към прилагането на структурни мерки, необходими за отключване на значително количество средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

За региона през 2024 г. именно Планът за възстановяване и устойчивост ще има голяма роля за икономиките на държавите, които вече са значително по-подготвени да кандидатстват за средства, като България се очаква да получи общо 5,7 млрд. евро. Според прогнозите през настоящата година ще се ускорят публичните и частните инвестиции, като се очаква през 2024 г. за България преките чуждестранни инвестиции да бъдат над 3% от БВП.

Партиите в България, които подкрепят правителството, се обединиха около конституционни промени през декември и това ще помогне за подобряване на работата на съдебната система, балансът между институциите, ще ограничи властта на главния прокурор и ще направи позицията по-отчетна, което е в центъра на голяма част от политическото напрежение, наблюдавано през последните няколко години, отбеляза Павлов. По тези причини той очаква настоящото правителство на Николай Денков и Мария Габриел да остане на власт по-дълго от първоначалните очаквания.

Според него политическата стабилност е основното, което трябва да се гледа, когато се говори за приемането на еврото у нас, и ако стабилността се запази през тази и следващата година, е много вероятно приемането на еврото. За това са ключови поддържането на бюджетния дефицит под 3% и увеличаването на доходите. Павлов счита, че е по-вероятно страната да приеме еврото през 2025 г., отколкото това да се случи през 2026 г.

Според доклада „Година на решаващи избори“ на екип "Икономически проучвания" в УниКредит, представен на форума Euromoney, частното потребление вероятно ще бъде водещо за възстановяването на растежа в региона, подпомогнато от по-бързия растеж на реалните заплати и увеличаването на кредитите на фона на по-ниските лихвени проценти. Очаква се капиталовите разходи и износът да допринесат за растежа най-рано през второто тримесечие на годината.

По отношение на потреблението в района на ЦИЕ се отчита оптимизъм, като в България и Полша потребителите очакват през следващите 12 месеца да направят покупка с висока стойност и нивата на очакването са близки до най-високите, регистрирани някога. Компаниите в региона са добре капитализирани заради натрупаните по време на пандемията от КОВИД-19 спестявания. 

В много сектори е имало през 2023 г. забавяне, провокирано от по-слаба продукция вследствие на високи цени на енергията – в секторите на металите, химикалите, хранителната индустрия, строителните материали. Ако в повечето държави се отчита възстановяване, в Германия и Румъния все още се отчитат ефектите на забавянето.

Същевременно анализаторите отчитат добри новини по отношение на необслужваните кредити, като през септември 2023 г. те са били на нива, близки до най-ниските си някога. Въпреки очакваното повишаване на лихвите по кредитите, не се очаква процентът на необслужваните да се увеличи значително. Това се дължи до голяма степен на културните специфики в региона.

Сред изводите на икономистите е, че това е последният изборен цикъл, преди правителствата да бъдат принудени да се справят с демографските и икономически предизвикателства в региона. Сред големите рискове за региона през предстоящата година са геополитическите конфликти, слабото производство в Германия, забавянето на китайската икономика и геополитическото разположение на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още