IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата отчете рекорден ръст на чуждите инвестиции до 7 млрд. лв за 10 месеца

Оттук нататък трябва да е ясна датата за присъединяване на България и Румъния в Шенген, каза министърът на икономиката

10:53 | 28.12.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската икономика се развива добре, в момента виждаме рекорден ръст на преките чуждестранни инвестиции. Това каза по Нова телевизия министърът на икономиката Богдан Богданов.

„Близо 7 млрд. лева са инвестициите за първите 10 месеца на годината. Това е над 50% повече, сравнено със същия период на 2022 г.”, посочи Богданов.

Икономическият министър коментира и инвестиционно намерение за производство на части за електроавтомобили, което се очаква да бъде реализирано през 2024 г. Става дума за мащабна инвестиция за над 600 млн. евро в областта на производството на критични компоненти за автомобилната индустрия се очаква да бъде осъществена в началото на 2024 г. в България. Към момента западноевропейският инвеститор, който има няколко производствени локации в Европа и опит в България, обмисля с държавата две възможности да разположи производството си в Северна България - около Русе или в района на Стара Загора, обяви вчера в интервю за БТА Богданов. 

„Отчитаме конкретните параметри, терените, на които може да се осъществи”, заяви в четвъртък министърът.

По думите му това е допълнителен сигнал, че българската икономика се развива и инвеститорите вярват на България. Богданов отчете, че през последния месец са одобрени още шест приоритетни  проекта, четири от които в Северна България. „Имаме инвестиции в Плевен, Разград, Шумен, Търговище. Това са инвеститори, които вече са в България и развиват своя бизнес успешно”, допълни той. 

По думите на министъра България ще предоставя помощ за инвестиционни проекти до максимално разрешените прагове от страна на ЕК – процент на базата на размера на капиталовите разходи. „В зависимост от региона – между 30% и 60% държавата би могла да предостави помощ, за да покрие капиталовите си разходи съответният инвеститор”, каза Богданов.

Според министъра България е конкурентоспособна въпреки липсата на работна ръка, работи се и за улеснен достъп до пазара на труда на граждани от трети страни. Той акцентира, че около 100 хиляди души могат да бъдат директно ангажирани в България. В дългосрочен план доходите трябва да се повишават, за да могат българите да се връщат в страната и да работят тук, коментира министърът.  По думите му България е една от първите страни по ръст на доходите. Целта е плавен спад на инфлацията, каза Богданов.

По повод официално съобщение на сайта на румънското вътрешно министерство, според което България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г., министърът на икономиката коментира, че позицията ни е, че оттук нататък трябва да е ясно коя е точната дата, на която България и Румъния ще се присъединят към Шенген, първоначално въздушен и морски, и какви са условията.

„Разговорите продължават до последния момент“, посочи министърът и подчерта, че за България са важни условията, защото страната ни е изпълнила всички още през 2011 година, но въпреки това дата за присъединяване трудно може да бъде определена. Според министъра е важно, че имаме всички аргументи и сме изпълнили условията за присъединяване. 

„По този начин аргументите на отсрещната страна намаляват все повече“, каза още той и допълни, че е все по-трудно за Австрия да държи позицията си за присъединяването ни. „Шенген е ключов приоритет за правителството и няма място за отлагане и за неяснота от гледна точка на това дали България ще стане част“, каза Богданов. По думите му най-добрият вариант за България е да имаме едно гласуване сега с много ясни условия, при които България ще бъде приета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 5
doba
преди 4 месеца
Докъде я докараха с електричките в Ловеч?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още