IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays обяви преструктуриране след спад на годишната печалба

Британският кредитор планира да върне 10 млрд. паунда към инвеститорите до 2026 г.

10:36 | 20.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската банка Barclays отчете спад от 6% на годишната печалба във вторник, в съответствие с очакванията. В същото време главният изпълнителен директор К.С. Венкатакришнан представи серия от планове, включително обратни изкупувания, преструктуриране на дейността, намаляване на разходите и продажба на активи, за да подобри представянето и да повиши цената на акциите, съобщава Ройтерс.

Barclays ще реорганизира бизнес подразделенията си, ще върне 10 млрд. паунда към акционерите между 2024 и 2026 г. и ще преструктурира бизнеса си с плащанията, каза Венкатакришнан при представянето на годишните резултати на банката за 2023 г.

Първата актуализация на стратегията на банката от почти десетилетие бележи повратна точка за главния изпълнителен директор, докато той се опитва да подобри възвръщаемостта след период на сътресения в управлението, самонанесени вреди и незадоволителни резултати.

Инвеститорите в Barclays, която има една от най-ниските оценки сред европейските банки, стават все по-нетърпеливи с намаляващата цена на акциите и някои подкрепят намаляването на риска за кредитора чрез опростяване на инвестиционното му банкиране, съобщи Ройтерс по-рано този месец.

Банката отчете печалба преди данъци от 6,6 млрд. паунда, което е спад спрямо 7 млрд. паунда година по-рано, но е в съответствие със средната оценка на анализатори, анкетирани от банката, за 6,7 млрд. паунда.

Barclays заяви, че ще върне общо 3 млрд. паунда на акционерите за 2023 г. - с 37% повече спрямо предишната година, включително с нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. паунда и окончателен дивидент от 5,3 пенса на акция.

Barclays заяви, че ще реорганизира бизнеса си в пет оперативни подразделения.

Банката каза, че "ресегментирането" ще осигури подобрено и по-подробно разкриване на представянето на всяко оперативно подразделение и по-голяма отчетност от оперативна и управленска гледна точка.

Кредиторът каза, че ще се стреми към възвръщаемост на капитала от над 10% през 2024 г., като целта ще се повиши до над 12% през 2026 г.

Въпреки че успя да отблъсне тригодишната кампания на инвеститора активист Едуард Брамсън за свиване на инвестиционното си банкиране, подразделението на Barclays все още е под засилен проверки. Подразделението осигурява променлива възвръщаемост, като същевременно поглъща близо две трети от капитала на групата.

Печалбата на корпоративното и инвестиционно банкиране се е свила с 4% до 12 млрд. паунда през 2023 д., заяви Barclays, тъй като клиентската активност е намаляла както на пазарите, така и при консултантската дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още