IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите за некоректно закръгляване на цените в евро – от 400 лв. до 5000 лв.

Ако има стока, чиято цена се обозначи само в евро, това към момента е абсолютно нарушение, обясни Габриела Руменова

13:13 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Предвидените в проекта на Закон за въвеждане на еврото санкции за некоректно превалутиране или закръгляне на цените след приемането на еврото, могат да достигат до 5000 лв., като за нелоялни практики по Закона за защита на потребителите те са до 70 000 лв. Това каза пред радио „Фокус“ основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Руменова отбеляза, че за да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, ще има период на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите – в лева и в евро. То ще започне един месец след влизането в сила на Решението за приемането на единната европейска валута в Република България и ще продължи 12 месеца след нейното въвеждане. Според проектозакона цените в лева и в евро ще се поставят в непосредствена близост, ясно и четливо изписани, недвусмислено и лесно разбираемо. Те трябва да са с еднакъв размер на шрифта и по начин, който не въвежда в заблуждение потребителите. 

„Ако има стока, чиято цена се обозначи само в евро, това към момента е абсолютно нарушение – Законът за защита на потребителите казва, че цените се обявяват в левове. Когато влезем в еврозоната обаче, цените задължително трябва да бъдат и в лева, и в евро, докато изтече преходният период – както казах, година след влизането ни в еврозоната. Санкцията за нарушение е между 400 лв. и 5000 лв. за търговеца“, обясни Руменова.

Тя посочи, че цената в евро не може да бъде с 10 пъти по-голям шрифт от тази в лева, защото така потребителят се подвежда. Той губи 27 стотинки, които отиват неправомерно в джоба на нелоялния търговец, каза още Руменова.

По думите ѝ посочените правила за превалутирането и закръгляването ще дадат възможност на хората да проследят дали правилно се изчислява цената за плащане в евро, да защитят правата си и да сезират отговорните институции при нарушения.

Руменова обясни, че разпоредбите на Закона за еврото целят да предпазят потребителите в този преходен период, но хората трябва да са бдителни, тъй като не е изключено недобросъвестни търговци да опитат да използват ситуацията, за да прилагат нелоялни практики. Например при обозначаването на цените в кампании за намаления.

Законопроектът за въвеждане на еврото беше представен от Министерството на финансите по-рано тази седмица. В него са регламентирани начините за закръгляване след превалутиране на цените на стоки и услуги, банкови сметки, дългови ценни книжа, държавни ценни книжа, държавни и държавногарантирани заеми, ценни книжа, възнаграждения, пенсии, социални помощи и обезщетения и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още