IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Политическата нестабилност ще ни препъне за приема на еврото

Всички страни, приели еврото, се развиват по-добре икономически и опасенията са несъществени, каза проф. Ганчо Ганчев

17:16 | 27.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Инфлационният критерий би могъл да бъде пренебрегнат, за да влезем в еврозоната, но са много важни политическата стабилност и политическата готовност на страната да се присъедини. Това каза икономистът проф. Ганчо Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

„Основният проблем според мен не е този критерий, а липсата на политическа стабилност. Това е основното, което ще ни препъне за възприемането на еврото от началото на 2025 г.“, каза Ганчев.

Според него в „сегашния труден момент и за ЕС“, решението за влизането на още една страна в еврозоната има голямо политическо значение за самия Европейски съюз. 

Икономистът отбеляза, че всички страни, приели еврото, се развиват по-добре икономически и опасенията са несъществени.

Забелязва се положително явление в Хърватия след влизането в еврозоната – там се вдигнаха заплатите, каза той. Ганчев посочи, че опасенията за инфлация във всички страни, приели еврото, включително в Хърватия, не са се оправдали. 

По думите му Хърватия е приела еврото преди България, защото е имала по-добра подготовка и политическа стабилност. Той заяви, че при евентуално отлагане за датата на членството няма значение дали това ще се случи в началото или в средата на годината. За него въпросът е след задаващите се избори да се установи политическа стабилност с ясни икономически цели. Ганчев смята, че най-вероятно ще има отлагане на датата за присъединяване след 1 януари 2025 г. и това ще се отрази на икономиката. 

Ганчев коментира и предложения от Министерството на финансите законопроект за въвеждане на еврото. „В общи линии законът адресира всички проблеми, с които ще се сблъска страната – цените, банковия сектор и т.н. Основният проблем тук е, че законопроектът се появява късно, това би трябвало да е едно от първите неща, които да се изготвят“, каза той.

Имаме гаранция, че нашите средства ще бъдат правилно изчислени по курса на еврото, посочи икономистът.

„Практиката на страните, които въвеждат еврото, е, че в някои от тях хора избират в нарушение на закона да повишат цените. Няма такова опасение при нас, защото по-голямата част от цените на стоките, които търгуваме в магазините, са европейски и няма как да се вдигнат много“, каза още той. 

Икономистът изрази мнение, че гражданите би трябвало да могат да инвестират в ценни книжа.

„Лихвите в страната продължават да са много ниски. Това е защото българите нямат алтернатива, където да инвестират своите пари, освен в банките. Имаше дискусия относно механизъм, който Министерството на финансите трябва да изготви, който да позволи на гражданите да инвестират в ценни книжа. По този начин би се облекчило и финансирането на държавния дълг“, каза още Ганчев.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още