IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите оборва митовете за еврото с информационен сайт

В него могат да се открият отговори на най-честите въпроси за единната европейска валута и мнения на експерти

11:46 | 25.03.24 г.
Източник: evroto.bg
Източник: evroto.bg

Министерството на финансите представя сайт, посветен на въвеждането на еврото в България, където ще събира на едно място новини и мнения на специалисти, свързани с въвеждането на единната европейска валута. Електронната страница е с адрес https://evroto.bg и https://еврото.бг.

Сайтът съдържа новини по темата и отговори на най-честите въпроси на гражданите и бизнеса относно приемането на еврото, както и аргументи срещу най-разпространените неверни твърдения за еврото и мнения на експерти за ефектите от въвеждане на единната европейска валута. 

От Министерството на финансите посочват, че страницата, разработена като част от рамков договор между Министерството на финансите и „Информационно обслужване“ АД, непрекъснато ще се допълва с информация.

При посещението на управителя на Хърватската народна банка Борис Вуйчич през февруари финансовият министър Асен Василев обясни, че информационната кампания за въвеждането на еврото в България ще започне официално, след като страната получи дата за присъединяване. През юни се очаква конвергентният доклад на Европейската централна банка и Европейската комисия за готовността на страната да влезе в еврозоната. Към момента България изпълнява всички критерии, необходими за присъединяването, освен този за инфлацията. Малко вероятно е той да бъде изпълнен до изготвянето на доклада през юни, но България има право да поиска извънреден доклад, когато достигне необходимите за присъединяване стойности на инфлацията.

В интервю пред Die Welt през февруари финансовият министър Асен Василев заяви, че новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови за въвеждането на еврото в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още