IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

Средното ниво на инфлацията ще падне под референтната стойност за въвеждане на еврото между юни и септември, каза финансовият министър

16:09 | 15.03.24 г. 2
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Нямаме намерение да вдигаме данъците – така министърът на финансите в оставка Асен Василев коментира вчерашната препоръка на Международния валутен фонд за промяна на данъчната политика на страната.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва препоръката на МВФ за въвеждане на прогресивен данък, за да отправи упрек към финансовата политика на правителството.  

Българите да се готвят за вдигане на данъците, каза той по време на конференция „Eвропейска сделка за фермерите – визията на Европейската народна партия (ЕНП) за земеделието в Европа“ в Пловдив. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, каза Борисов, цитиран от БТА. 

Международният валутен фонд (МВФ) говори за вдигане на данъците в последните 20 години, каза Василев пред журналисти.

Той коментира и инфлацията – единственият от критериите за влизане в еврозоната, който България все още не е покрила. Василев отбеляза, че инфлацията спада доста бързо и този месец е 3,3% – под референтната стойност за въвеждане на еврото. Според критериите обаче се следи инфлацията 12 месеца назад.

Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, каза още финансовият министър, цитиран от БТА.

Редовният конвергентен доклад, който се прави за всички държави, ще излезе през юни, но в момента, в който България покрие критерия за инфлацията, ще изиска допълнителен доклад, който да позволи влизане в еврозоната през 2025 г., посочи Василев.

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев каза, че отговорът зависи от това кога ще покрием критерия за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
doba
преди 1 месец
Едно е да искаш, второ е можеш, трето и четвърто - да го направиш... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 месец
Тоя на снимката още ли е на свобода?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още