IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След въвеждането на еврото всички сметки ще се превалутират автоматично и безплатно

МФ описа в законопроект условията, по които еврото ще замени лева

11:16 | 26.03.24 г. 2
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс. Това е разписано в законопроект за въвеждане на еврото в България, представен за обществено обсъждане от Министерството на финансите. В него са регламентирани начините за закръгляване след превалутиране на цените на стоки и услуги, банкови сметки, дългови ценни книжа, държавни ценни книжа, държавни и държавногарантирани заеми, ценни книжа, възнаграждения, пенсии, социални помощи и обезщетения и т.н.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат, или в офиса на банка, платежна институция и други. От същата дата се предвижда изплащането на заплати, пенсии, обезщетения, паричните и социалните помощи да се извършва в евро.

Използването на двете валути едновременно ще се случва само в рамките на първия месец от въвеждането на еврото, а в рамките на 6 месеца банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в банките, и в някои пощенски клонове. За суми над 30 хил. лв. на една трансакция кредитните институции ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро след предварителна заявка от 3 работни дни.

БНБ ще обменя безплатно, в неограничено количество и без времеви ограничения банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс от деня на въвеждането на европейската валута.

Предвидено е новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Цените в магазините

Според законопроекта цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро от първия месец след решението за приемане на еврото и до година след въвеждането му в България. Двете цени трябва да се изписват ясно, четливо и недвусмислено, за да не заблуждават потребителите. В касовата бележка също трябва да фигурира заплатената сума и в двете валути.

В рамките на едномесечния период с двойно обращение на лев и евро хората ще могат да се разплащат и в двете валути, а търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство. В периода на двойно обращение търговците може да не приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция.

В законопроекта е разписано, че при въвеждането на еврото търговците не могат да увеличават цените на предлаганите от тях стоки и услуги, когато това не е обосновано от обективни икономически фактори.

В разработването на законопроекта са участвали представители на БНБ, министерства и заинтересовани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общност. Законопроектът е съгласуван с Европейската комисия, която е дала положителна оценка, като предстои съгласуването му с Европейската централна банка. Датата за присъединяването на страната към еврозоната и курсът на лева към еврото ще бъдат определени от Съвета на Европейския съюз с единодушно решение на държавите от еврозоната и България, посочват от МФ. Крайният срок за получаване на становища по законопроекта е 24 април 2024 г.

Активна подготовка за приемане на еврото

През февруари депутатите приеха Закона за Българската народна банка, който да позволи на страната да се присъедини към еврозоната, заменяйки националната валута с европейска. Бюджетът на БНБ за годината също е разчетен спрямо необходимостта за изсичане на евромонети и заемане на евро банкноти. 

Преди ден Министерството на финансите представи и сайт, който да информира за основните стъпки около приемането на еврото в България, както и да оборва някои от най-разпространените неверни твърдения за единната европейска валута, давайки думата на експерти от различни сфери.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев многократно анонсира подготвеността на банковата система за въвеждане на еврото, като същевременно посочи, че информационната кампания около приемането на европейската валута ще започне след обявяването на датата за присъединяване на България към еврозоната. Конвергентният доклад през юни ще оцени дали икономиката на страната е готова да премине към еврото. В случай че България не покрива инфлационния критерий, има възможност да бъде изискан нов доклад, когато инфлацията падне до необходимата за еврозоната стойност. Това обаче би означавало, че страната няма да приеме еврото на набелязаната към момента дата – 1 януари 2025 г. Именно такава възможност допусна и финансовият министър в свое изказване пред Bloomberg, посочвайки, че членството в еврозоната може да се забави с няколко месеца

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 0
onezero007
преди 1 месец
на всички *** им раздали от нашите пари да публикуват една и съща статия, която си е дезинформация - никой няма да ни приема никъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
aldy
преди 1 месец
Ще се превалутират по Трънския ***(с).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още