IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на UBS е получил близо 16 млн. долара заплащане за 2023 г.

С това той излиза на първо място сред най-скъпоплатените ръководители на банки в Европа

17:58 | 28.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти е получил заплащане в размер на 14,4 млн. швейцарски франка (15,90 млн. долара) през 2023 г., с което става най-скъпоплатеният шеф сред водещите европейски банки миналата година, съобщава Ройтерс.

UBS отчете заплащането на Ермоти в годишния си доклад в четвъртък, като швейцарската банка каза още, че е свила общите бонуси на служителите за 2023 г.

Ермоти се завърна начело на UBS на 5 април, след като банката придоби конкурента си Credit Suisse в спешна сделка и е все още в процес на навигиране през сложната интеграция.

„Серджо се ангажира да остане поне до завършване на процеса на интеграция, ако не и по-дълго“, се казва в доклада.

UBS заяви още, че откритията на швейцарските власти по отношение на краха на Credit Suisse през 2023 г. може да доведат до по-строги регулации в бъдеще и че резултатът от парламентарна анкетна комисия, очаквана по-късно тази година, може да включва „значителни препоръки“.

Банката все още преглежда потенциални погрешни твърдения във финансовите отчети на Credit Suisse и разговорите с регулаторите за справяне с проблема продължават, каза UBS.

„UBS очаква да приеме и приложи по-нататъшен контрол и процедури след приключване на такъв преглед и дискусии с регулаторите“, се казва в съобщението.

Пакетът от заплащане на Ермоти, който включваше 12,2 млн. франка променливо заплащане, го прави един от най-добре платените ръководители сред швейцарските компании с листнати акции, но той все още е зад шефа на Novartis Вас Нарасимхан, който взима повече от 16 млн. франка.

Ройтерс е прегледала пакетите от заплащане на 10-те най-големи банки в Европа по пазарна капитализация и заплащането на Ермоти е най-голямото, изпреварвайки главния изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин, който взима 10,6 млн. долара, и изпълнителния директор на Santander Ана Ботин - 13,2 млн. долара, по данни на банките.

Предшественикът на Ермоти Ралф Хамерс получи 12,6 млн. франка през 2022 г.

Общо изпълнителният съвет на UBS е получил 140,3 млн. франка през 2023 г. спрямо 106,9 млн. франка година по-рано.

Общият размер на бонусите за слетите банки обаче е намалял с 14% до 4,5 млрд. долара, по-голямата част от които са изплатени в кеш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още