IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия не вижда алтернатива на юана за резервите

Към 22 март международните резерви на Русия възлизат на 590,1 млрд. долара, в които влизат и замразените 300 млрд. долара от западните съюзници

15:17 | 30.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската централна банка заяви, че няма по-добри възможности от китайския юан за своите резерви след две години война на Кремъл срещу Украйна и последвалото изземване на нейните международни активи.

Има ограничени алтернативи на китайската валута за използване като резерви, тъй като финансовите инструменти на страни, които са приятелски настроени към Русия, носят твърде много рискове, пише централната банка в своя годишен доклад, цитиран от Bloomberg.

„Обменните курсове на тези валути са силно нестабилни, имат ниска ликвидност на пазарите, а в редица такива страни има ограничения върху движението на капитали, което е пречка за тяхното използване“, казва се в доклада. „Тези фактори предопределят ключовата роля на китайския юан при формирането на резервни активи“, допълват от институцията.

Китай играе все по-важна роля в икономиката на Русия, тъй като руският президент Владимир Путин се опитва да преориентира търговията към Азия и далеч от Европа в резултат на санкциите заради войната. Търговията с Пекин е ключов фактор, който позволи на руската икономика да устои на санкциите, заедно с увеличените държавни разходи.

Централната банка на Русия казва още, че ролята, която китайският юан играе в международен план, и неговата ликвидност са „значително нараснали“ през последните години. Миналата година юанът измести щатския долар като най-търгуваната валута в Русия. Преди войната в Украйна обемът на търговия с юана на руския пазар беше незначителен.

Към 22 март международните резерви на Русия възлизат на 590,1 млрд. долара, като са намалели с около 40 млрд. долара за двете години на войната, според данни на централната банка. Това включва 300 млрд. долара резерви, блокирани от западните държави.

През 2023 г. стойността на руските резерви леко нарасна, но „основният фактор за това увеличение беше покачването на цената на златото в щатски долари“, подчертава централната банка в доклада. От началото на войната институцията не е разкривала състава на международните резерви, вместо това само отчита дяловете на златото и чуждестранната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още