IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Фед е твърде зависим от данните

Според икономиста централната банка е изгубила от поглед цялостната си стратегия

14:46 | 05.04.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ е станал твърде зависим от данните и е изгубил от поглед цялостната си стратегия, смята Мохамед ел-Ериан, главен икономически съветник в застрахователната компания Allianz.

Икономистът заяви пред CNBC, че по-дългосрочна, по-стратегическа перспектива може да накара централните банкери да помислят за нова целева инфлация, по-близо до 3%.

„Вместо да бъде стратегическо, това ръководство Фед е прекалено зависимо от данни“, посочи той. И добави: „Това не е ролята на Федералния резерв. Той трябва да действа стратегически, трябва да осигури стратегическа котва, да бъде стабилизатор.“

„Грешката, която могат да направят, е, че този път ще се окажат с твърде стегната“ политика, казва Ел-Ериан.

От Федералния резерв на САЩ не са отговорили веднага на искане на CNBC за коментар.

Коментарите на Мохамед ел-Ериан следват изказвания на централни банкери, които започнаха да говорят предпазливо и не особено оптимистично за очакваното намаляване на лихвените проценти.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в сряда, че банката ще се нуждае от допълнителни доказателства, за да оцени текущото състояние на инфлацията, поставяйки под съмнение очакванията за намаляване на лихвения процент през юни.

Ден по-късно председателят на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари посочи, че се чуди дали централната банка изобщо трябва да намалява лихвите, ако инфлацията остане все така упорита.

Ел-Ериан смята, че коментарите са пример за „прекомерна реакция на Фед към данните“ и изтъква, че централната банка трябва да възприеме по-цялостен поглед върху икономиката.

В опит да задържи инфлацията обратно към целта от 2 на сто, Фед повиши лихвените проценти общо 11 пъти през последните няколко години до целеви диапазон от 5,25-5,5% - най-високото ниво от повече от 22 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още