IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската централна банка не е готова да намали лихвите, докато инфлацията не се забави

Основният лихвен процент остава на почти 23-годишния връх от 5%

17:43 | 10.04.24 г.
Снимка: Isabella Falsetti/Bloomberg
Снимка: Isabella Falsetti/Bloomberg

Канадската централна банка запази основния си лихвен процент на почти 23-годишния връх от 5% и изключи възможността за намаляване, докато не види повече признаци, че неотдавнашното забавяне на инфлацията е трайно. Това стана ясно след заседанието на финансовата институция в сряда следобед, предаде Ройтерс.

В тримесечния доклад за паричната си политика централните банкери повишиха и прогнозата си за растежа през 2024 г. поради силните имиграционни потоци и увеличените разходи на домакинствата. Очаква се растежът за тази година да бъде 1,5%, което е повече от прогнозираното през януари увеличение от 0,8%.

Трейдърите бързо намалиха очакванията си за избора на момент за следващо понижение на лихвения процент. Преди обявяването на резултатите те виждаха 84% вероятност това да стане през юни, но впоследствие тази вероятност спадна до около 40%.

Решението повлия и на цената на канадския долар, който се търгуваше с 0,73% надолу до 1,36690 за щатски долар.

Инфлацията се забавя през последните месеци, но на ниво от 2,8% тя все още е над целта на банката за 2%. Според централните банкери по-високите цени на горивата ще я задържат на ниво от около 3% през второто тримесечие на годината, преди тя постепенно да спадне до 2 на сто до края на 2025 г.

Гуверньорът на Канадската централна банка Тиф Маклем по-рано заяви, че понижаване на лихвите може да има още тази година, но днес той не потвърди тези си думи.

Повишеният лихвен процент спомага за подхранването на жилищната криза, а инфлацията на цените на жилищата остава висока, което оказва още по-голям натиск върху правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо.

Централната банка на страната повиши разходите по заемите с общо 475 базисни пункта в рамките на 17 месеца до 5% и ги задържа на това ниво от юли миналата година.

Анализаторите изразиха опасения, че твърде скорошното понижаване на лихвените проценти може да върне на пазара тълпи от купувачи на жилища, което от своя страна да ускори инфлацията.

Следващото решение на Канадската централна банка за лихвените проценти ще бъде публикувано на 5 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още