IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iBanFirst: Централните банки на Запад изчакват с лихвените ходове, на Изток ще действат

Частичната парична координация би трябвало да ограничи влиянието на лихвения диференциал върху движението на валутите, посочват анализаторите

15:40 | 18.03.24 г.
Илюстрация: Pixabay
Илюстрация: Pixabay

Не се очакват изненади в последния момент на заседанията на западните централни банки тази седмица – те вероятно ще оставят основните си лихви непроменени. Независимо дали става въпрос за Федералния резерв (Фед) в САЩ или за Английската централна банка (АЦБ), статуквото би трябвало да се запази още няколко месеца, прогнозират от iBanFirst. Според Веселин Бекяров, главен валутен дилър на компанията, първите намаления на лихвените проценти трябва да дойдат през юни. Реакцията на Японската централна банка може да бъде различна.

САЩ: Нека се срещнем през юни

Очаква се срещите в САЩ тази сряда и през май да минат без промени в лихвените проценти. Според пазара вероятността за намаляване на лихвените проценти през май е едва 16%. Фед няма причина да бърза – икономиката на САЩ се справя добре и се очаква растежът да достигне 2% през първото тримесечие, коментират от iBanFirst.

Въпреки че натрупаните спестявания по време на пандемията бяха напълно оползотворени, американските домакинства продължават масово да бъдат консуматори, като задлъжняват или получават държавни помощи. Потреблението остава основният двигател на американската икономика.

Пазарът на труда също се развива добре. Наемането на служители в публичния сектор би трябвало да се увеличи в резултат на възстановяването след пандемията, което настъпва по-късно, отколкото в частния сектор. Коефициентът на заетост в публичния сектор се върна на равнището си отпреди пандемията едва в края на 2023 г. – година и половина след частния сектор.

Устойчивата инфлация е аргумент в полза на трайно високи краткосрочни лихвени проценти. Инфлационният натиск се проявява предимно в сектори като туристическите услуги, медицинските разходи, цените на храните и горивата. Базисната инфлация, изравнена за три месеца и по-представителна за динамиката на цените, се ускори през февруари от 4% на 4,4%. Шестмесечният показател възлиза на 3,8%. Това не са достатъчно ниски равнища, за да се задейства процес на облекчаване на паричната политика, смятат анализаторите на компанията.

Според тях първото намаление на лихвения процент се очаква през юни с около 25 базисни точки. Като се има предвид впечатляващата икономическа устойчивост на САЩ, на този етап дори може да се постави под въпрос възможността за намаляване на лихвения процент.

Очакванията на експертите са Европейската централна банка и Централната банка на Канада да предприемат мерки за промяна в паричната си политика през юни, подобно на Фед. Те отбелязват, че съществува форма на парична координация между големите централни банки.

Обединеното кралство: Спад по-рано от очакваното?

Тази седмица няколко големи международни банки коригираха прогнозите си относно първото понижение на лихвените проценти в Обединеното кралство. Morgan Stanley смятат, че понижение на лихвите от страна на АЦБ може да се наложи още през май. Citigroup вече предвиждат юни, а не август.

В iBanFirst смятат, че ще е разумно Обединеното кралство да съгласува фазата си на намаляване на лихвените проценти със САЩ и еврозоната. Частичната парична координация би трябвало да ограничи влиянието на лихвения диференциал върху движението на валутите, аргументират се анализаторите.

Япония: Изключение от правилото

Японската централна банка може най-накрая ще нормализира паричната си политика на заседанието си на 18 и 19 март. Слуховете на пазара са за повишение на лихвените проценти с 10 до 15 базисни пункта, което е сигнал за края на отрицателните лихвени проценти. Моментът е подходящ, защото увеличението на заплатите, договорено между профсъюзите и големите компании (средно с над 5%), би трябвало да позволи окончателно да се сложи край на дефлацията и да подкрепи вътрешното потребление, което малко изостана в края на 2023 г. Има надежда, че това ще обърне низходящия тренд на йената.

От iBanFirst посочват, че ефективният обменен курс на японската валута е на най-ниското си равнище от края на 70-те години на миналия век. Според анализаторите институционалните инвеститори са позиционирани така, че да продават валутата на рекордни нива. Те прогнозират, че предстои дълъг път, преди поскъпването на йената да продължи в дългосрочен план. Затова ще е необходимо много по-значително повишение на лихвените проценти от обявеното. Очевидно е, че в момента това не е на дневен ред. ЯЦБ е известна с политиката си на малки стъпки и търпение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още