IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Toyota да повиши заплатите подкрепя залозите за промяна в политиката на ЯЦБ

Индустриалните синдикати в Япония се стремят да спечелят повишения в трудовите възнаграждения, които да компенсират ускорената инфлация

12:00 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. изпълни исканията на профсъюза си за увеличения на заплатите и бонусите за четвърта поредна година – поредният знак, че Япония може да се сблъска с устойчив цикъл на покачване на заплатите и цените, докато централната банка на страната обмисля графика за дългоочакваното повишаване на лихвите, пише Bloomberg.

Въпреки че синдикатът не разкрива точните цифри за увеличението на заплатите и бонусите, ръководителят на отдела „Човешки ресурси“ на Toyota Таканори Азума посочва, че те са достигнали най-високите си нива до момента.

„Нашите печалби в момента са на високо ниво и това е възможно не само благодарение на нас, но и на нашите доставчици и дилъри“, изтъква Азума пред журналисти. „В резултат на това работим паралелно за подобряване на работната среда за нашите доставчици и дилъри“, добавя той.

Toyota е в центъра на мрежа от автомобилни производители и доставчици, в която работят повече от 5 милиона души в целия японски архипелаг, което я прави водеща за икономиката и за тенденцията в заплащането сред големите компании. По-големият ръст при заплатите в Toyota спрямо миналата година подкрепя доказателствата, че Япония се приближава все по-близо до благоприятния цикъл на нарастващи заплати и цени, който управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда подчерта, че е необходим за промяна в политиката.

Преговорите между автомобилните производители и синдикатите са част от по-широките годишни пролетни дискусии за заплатите в страната, като правителството на премиера Фумио Кишида призовава за ръст на заплатите, който надхвърля темпа на инфлация. Honda Motor Co. Ltd и Mazda Motor Corp. също обявиха миналия месец, че ще увеличат заплатите. Honda се споразумя за повишение от 5,6%, докато Mazda ще увеличи трудовите възнаграждения с 6,8%.

Nissan Motor Co. изпълни искането на профсъюза си да повиши заплатите с 5%. „Постигнахме споразумение да оценим усилията на служителите към печалбата на Nissan в една трудна бизнес среда“, разкрива Макото Учида, главен изпълнителен директор на Nissan, по време на брифинг.

Rengo, най-големият профсъюз в Япония, ще обяви първото си преизчисление на споразуменията за заплащане по-късно тази седмица, като даде известна индикация за резултатите преди следващото заседание на ЯЦБ няколко дни след това. Групата настоява за увеличение на средната заплата с 5,85%, най-голямото повишение на заплатите от 1993 г. насам.

Въпреки че заплатите се увеличават, за момента те не успяват да настигнат темпа на инфлация, която натежа върху разходите на домакинствата и бизнеса. Ревизираните данни за растежа извадиха икономиката от рецесията през последните три месеца на 2023 г., но компонентът на потребителските разходи беше ревизиран по-ниско.

Производителите са изправени пред агресивни предложения от страна на синдикатите за тази година, тъй като хроничният недостиг на работна ръка в нацията дава на работниците лост да изискват увеличения, които изпреварват растежа на цените.

Икономисти очакват резултатите от преговорите между компании и синдикати да подчертаят по-силния ръст на заплатите от миналата година. Това трябва да разчисти пътя на ЯЦБ да сложи край на последния в света режим на отрицателни лихвени проценти до април, прогнозират анкетирани от Bloomberg експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още