IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече представители на ЯЦБ клонят към понижение на лихвите през март

Новината засили японската валута спрямо щатския долар

23:07 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Все по-голям брой представители на Японската централна банка (ЯЦБ) смятат, че ще бъде подходящо лихвите да бъдат повишени през март предвид очакванията за по-големи увеличения на заплатите тази година, предава Bloomberg.

Все още не е решено дали Бордът на ЯЦБ ще промени курса през март или април, твърдят от Ройтерс, цитирайки четири източници, запознати с нагласите в централната банка.

Има все повече спекулации, че Японската централна банка ще повиши лихвите през март за първи път от 2007 г. насам.Новината предизвика засилване на японската валута до 146,88 йени за долар.

Rengo, най-голямата федерация на профсъюзите в Япония, трябва да оповести първоначалните резултати от годишните преговори за заплати на 15 март, последния работен ден преди срещата на ЯЦБ, за да вземе решение за политиката си.

От федерацията заявиха в четвъртък, че исканията на членовете ѝ тази година са били за увеличение със средно 5,85% - най-много от 1993 г. насам.

Заплатите се очертаха като ключов фактор за определянето на политиката на централната банка. След години на опити да спаси Япония от дефлацията, ЯЦБ настоя да поддържа лихвените проценти на най-ниските им нива, докато ръстът на заплатите не се ускори дотолкова, че да поддържа положителен инфлационен цикъл.

Може да не е необходимо ЯЦБ да чака срещата си през април, за да повиши лихвите, ако резултатите за годишните заплати са добри, съобщи Ройтерс, цитирайки анонимен източник.

Централната банка може да чака повече информация, включително проучването на бизнес настроенията Tankan през април, преди да промени курса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още