IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранната експанзия на китайските банки е изправена пред нови препятствия

Успехът им сега зависи от по-силния от всякога синхрон с глобалната финансова среда

07:52 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През 2010 г. Дзян Дзиенцин, тогавашен председател на най-голямата китайска банка ICBC, направи нещо, което изглеждаше като сделката на века: придобиване на позиции на Wall Street само за един долар. Този стратегически ход, закупуване на дял от Fortis Securities, беше приветстван като умно навлизане в глобалния бизнес с ценни книжа, показвайки готовността на китайските банки да играят в големите лиги, пише колумнистката на Financial Times Чън Лън.

Четиринадесет години по-късно блясъкът на тази сделка, сега под името ICBC Financial Services, беше донякъде затъмнен от голяма кибератака миналата година. Въпреки умерените печалби на поделението от клиринга на американски ДЦК след поглъщането, огромните еднократни разходи за възстановяване на системите му и рискът от загуба на клиенти накараха висши банкери в Пекин да се усъмнят в разумността на навлизането на Wall Street и да оценят оставащата стойност, която това подразделение носи на своята банка майка.

Този епизод отразява по-широките предизвикателства, пред които са изправени офшорните операции на китайските банки. След като се насочиха към чужбина преди повече от десетилетие, големите китайски кредитори управляват над 12 трлн. юана (1,7 трлн. долара) чуждестранни активи, разкри високопоставен банкер миналата година. Първоначалните им експанзии бяха подхранвани от сливания и придобивания в епохата след финансовата криза, яхнали вълната на глобализацията. Bank of China (BOC), китайската банка с най-голяма международна експозиция, сега управлява обширна мрежа от 534 клона, покриващи една трета от страните по света, според последния ѝ годишен доклад.

Но дните на лесен растеж чрез сделки са в миналото и настоящият международен климат е по-неблагоприятен за каквито и да е агресивни ходове от китайските банки. Бързите промени в геополитиката, икономическия фундамент и технологиите означават, че тези финансови институции трябва да имат по-сложна стратегия от всякога.

Висшите китайски банкери осъзнават, че тяхната глобална стратегия сега трябва да се фокусира върху органичния растеж (който не включва придобиванията – бел. прев.) Придобиването на чуждестранни звена често означава дълги усилия за интегриране, които е трудно да се осъществяват от Пекин и изсмукват ресурсите на банката майка. Кибератаката срещу ICBC FS е скъпо напомняне за капаните на независимите системи и как отделянето от централното командване може да препятства бързите действия и управлението на кризи.

По-здравата хватка на партийния контрол след преразглеждането на финансовия регулаторен режим от китайското правителство добавя още един слой сложност. Действията или решенията на офшорните клонове понякога могат да противоречат на текущите директиви на централата, причинявайки неочаквани затруднения, които биха могли да имат негативен политически ефект у дома. И обратното, елементът на по-силен държавен контрол привлича вниманието от чужбина, особено в политически климат, който е предпазлив към разширяването на връзките на банките, включително повече сделки с руски банки след инвазията на Москва в Украйна.

Има някои интересни развития през последните години. ICBC и BOC създават повече клонове в регионите на китайската инициатива „Един пояс, един път“ из цяла Азия, за да се диверсифицират от предишния фокус върху развитите пазари. У дома, охлаждащата се китайска икономика тласка бизнеса и банкерите му да търсят свежи „пасища“ на места като Югоизточна Азия и Близкия изток. Това може да предложи възможности, свързани с променящите се глобални вериги на доставки и тенденцията „Китай плюс още нещо“ (чуждестранната стратегия за диверсификация на експозицията към Китай – бел. прев.)

Кредитните приоритети се изместиха от традиционния фокус върху сектора на имотите и инфраструктурните проекти към подкрепа на области, които са критични за бъдещия икономически растеж. Те включват вериги за доставка на електрически превозни средства, промишленост, стратегически добивни компании и група от по-малки трансгранични фирми за електронна търговия, които копират модела на непубличната Shein, която беше оценена на 66 млрд. долара миналата година.

Но навигирането на този нов терен все още разкрива значителни пречки при планирането на стратегически визии и контрол на риска. Тези неща изискват чувствителност към геополитическите промени и международната бизнес динамика, които сега стават толкова решаващи, колкото и разбирането на вътрешната политика. Изисква се също несравнима технологична адаптивност, имайки предвид предизвикателства при защитата на данните и стабилността на системата, за да се отговори на инциденти като кибер атаки с цел откуп, които са по-малко познати в Китай.

Поддържането на търговска конкурентоспособност също е от ключово значение. За да се запази доверието на инвеститорите, тези глобални експанзии трябва да се окажат финансово жизнеспособни - контраст с пейзажа отпреди 2008 г., когато държавните банки все още не бяха листнати на фондовите борси.

Сделката на Дзян за ICBC в САЩ отбеляза смелото нахлуване на китайските банки в глобалното банкиране. Днешните китайски банкери обаче трябва да се справят в много по-сложна и предизвикателна среда, отколкото през неговата епоха. Успехът сега зависи от по-силния от всякога синхрон с глобалния финансов пейзаж, завършва Лън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още