IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки запазват лихвите без промяна, анализатори очакват бъдещи понижения

Основната едногодишна лихва остана на ниво от 3,65% за шести пореден месец

09:39 | 20.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските кредитори последваха примера на централната банка на азиатската страна, като запазиха референтните си лихвени проценти непроменени, съобщава Bloomberg. Анализаторите очакват възможни намаления през следващите месеци в подкрепа на икономическото възстановяване.

Основната едногодишна лихва остана на ниво от 3,65% за шести пореден месец в съответствие с прогнозите на всичките 13 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Петгодишната лихва, референтна за ипотечните кредити, също е запазена на ниво от 4,3%, както се очакваше, показват данни на Китайската централна банка.

Лихвите по заемите се основават на един от базовите лихвени проценти на централната банка, който остана непроменен миналата седмица на фона на признаците за възстановяване на търсенето на корпоративни заеми. Регулаторът оценява нуждата на икономиката от допълнителни стимули, тъй като последните индикатори сочат по-бързо от очакваното възстановяване след отмяната на строгите анти-Covid мерки, които ограничиха икономическата активност през по-голяма част от миналата година.

Въпреки това централната банка все още може да намали основните си лихви и да понижи лихвените проценти по банковите заеми през следващите месеци, смятат някои анализатори, визирайки предизвикателствата пред перспективите за растеж на фона на кризата в имотния сектор, отслабващия износ и крехкото потребителско доверие.

„Има признаци за възстановяване в сектора на услугите, който беше ударен от пандемията, но доверието на домакинствата остава слабо поради надвисналите шокове в доходите, свързани с Covid, а възстановяването в имотния сектор все още е нестабилно“, заяви Мишел Лам, главен икономист за Китай в Societe Generale.

Китайските кредитори запазиха непроменени лихвите. Източник: Китайска народна банка/Bloomberg Китайските кредитори запазиха непроменени лихвите. Източник: Китайска народна банка/Bloomberg

Основните лихвени проценти се основават на лихвените проценти, които 18 банки предлагат на най-добрите си клиенти и се публикуват от Китайската народна банка ежемесечно. Те се цитират като спред върху лихвения процент по средносрочното кредитно улеснение – едногодишните заеми на регулатора – който се поддържа непроменен от август.

Неравномерното възстановяване е очевидно в последните данни за кредитите. Заемите на компаниите нарастват през януари, след като китайската централна банка призова банките да помогнат за подкрепа на икономиката. Потребителите обаче останаха предпазливи и побързаха да изплатят предсрочно ипотеките си.

По-силното търсене на заеми отчасти доведе до затягане на условията за ликвидност и повишаване на лихвите по междубанковите заеми през последните седмици. Централната банка се намеси миналата седмица, увеличавайки парите в брой на междубанковия пазар и облекчавайки недостига.

Намаляването на основните лихвени проценти на централната банка „все още е възможно, ако оптимизмът изчезне и растежът започне да се стопява“ след няколко месеца, смята Уинсън Фън, ръководител на отдела за проучвания на активи с фиксирана доходност в Maybank Securities в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още