IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски банки понижават лихвите по депозитите заради свиващи се маржове

Намалението на лихвите няма да повлияе на стабилността на депозитите на кредиторите, споделя говорител на Zheshang Bank

16:57 | 05.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-малко три национални китайски банки понижиха лихвените проценти по депозитите, след подобен ход от техните по-малки конкуренти миналия месец, докато кредиторите се борят със свиващите се маржове, пише Bloomberg.

Средни по големина държавни банки, включително China Zheshang Bank Co., Hengfeng Bank Co. и China Bohai Bank Co., обявиха, че са понижили лихвените проценти по депозитите с до 30 базисни пункта за определени срокове. След корекцията тези кредитори ще плащат годишно 1,85% за едногодишен депозит, което е спад спрямо 1,95% по-рано, и 2,95% за тригодишни и петгодишни депозити, което представлява понижение съответно от 3,2% и 3,25%.

Китайските банки са подложени на натиск да поддържат рентабилност, тъй като политиците засилват усилията си за стимулиране на растежа на втората по големина икономика в света. Печалбите са притиснати от падащите лихви и натиска на правителството държавните кредитори да предоставят евтини заеми на малкия бизнес и на купувачите на жилища.

„Банковият сектор все още е под голям натиск от стесняването на нетните лихвени маржове през 2023 г.“, коментира Уан Ифън, банков анализатор в Everbright Securities Co. „Тъй като пазарно ориентираният механизъм за коригиране на лихвените проценти наскоро започна да оценява тяхното ценообразуване на лихвите по депозитите, за банките стана необходимо да управляват цената на своите пасиви“, добавя той.

Говорител на Zheshang Bank каза в отговор на запитване на Bloomberg, че намалението на лихвите няма да повлияе на стабилността на депозитите на кредиторите, добавяйки, че корекциите ще продължат въз основа на пазарните условия и бизнес операциите.

Референтната едногодишна лихва по депозитите на домакинствата в момента е 1,5%. По-малките банки все още плащат доста над по-големите си конкуренти след последната корекция.

Най-големите кредитори в Китай, включително Industrial & Commercial Bank of China Ltd., отчетоха слаб ръст на печалбите през първото тримесечие на 2023 г., тъй като се борят със свиващите се маржове и продължаващото икономическо въздействие от прекратяването на анти-Covid мерките на Пекин.

Ръстът на печалбите на търговските банки се забавя, тъй като падащите лихвени проценти свиват маржовете и кредиторите заделят повече провизии в очакване на повече лоши заеми, обяви китайският банков регулатор по-рано през април.

Въпреки че банките също намаляват лихвените проценти по депозитите, те трябва да балансират рентабилността с необходимостта да поддържат задълженията си стабилни, добави надзорният орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още