IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа искат ЕС да ги определи като стратегически сектор

Европейската банкова федерация отправи 45 препоръки преди изборите за Европейски парламент

09:59 | 16.04.24 г.
Председателят на Европейската банкова федерация Кристиан Зевинг. Снимка: EPA/БГНЕС
Председателят на Европейската банкова федерация Кристиан Зевинг. Снимка: EPA/БГНЕС

Европейските банки призовават ЕС да ги определи като изключително важен „стратегически“ сектор и предупредиха, че конкурентоспособността им и бъдещето на блока са заложени на карта, става ясно от публикуван във вторник доклад, цитиран от Ройтерс.

Документът на Европейската банкова федерация (EBF) включва 45 препоръки за политики, които водещото банково лоби в региона отправя преди изборите за Европейски парламент през юни.

Председателят на федерацията Кристиан Зевинг призова миналата година банките да бъдат признати за стратегически, когато ги нарече „ключов фактор за европейския суверенитет“ в ролята си на главен изпълнителен директор на Deutsche Bank.

Но това е първият път, в който банките на европейско равнище официално отправят искане за подобен статут.

„Важно е да признаем жизненоважната и стратегическа роля на банките в трансформацията на Европа“, пише Зевинг в предговора към доклада от 51 страници.

Въпреки новото настояване от финансовия сектор Европейският съюз не публикува списък със сектори, които счита за стратегически.

Вим Мийш, главен изпълнителен директор на EBF, заяви на брифинг пред журналисти за представянето на доклада, че през последните 20 години Европа е възложила отбраната си на САЩ, енергията си на Русия, а промишленото си производство на Китай. Затова според него е необходим сериозен преглед на стратегическите сектори в региона.

Голяма част от доклада на EBF е посветен на регулациите и желанието ѝ за опростяването им.

Банковите регулации бяха сериозно реформирани след световната финансова криза и както регулаторите, така и банкерите твърдят, че това е направило индустрията по-стабилна.

Но сега банките са изправени пред „прекомерни...и все по-обхватни“ законодателни изисквания, които стават „съкрушителни“, отбелязват авторите на доклада.

Лобистката група призовава за преглед на сегашните регулации, за да се прецени как се отразяват не само на стабилността, а и на конкурентоспособността и растежа.

Банкерите отдавна предупреждават за свръхрегулациите по думите им, а европейски официални представители, включително председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард контрираха, че регулациите не трябва да бъдат подкопавани.

„Не настояваме за понижаване на стандартите“, изтъкна Мийш. „Нашите регулации страдат от лоши последици, породени от добри намерения. Виждаме, че сме усложнили прекалено нещата“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още